Delfi Majandus kaalus ära kahe erineva tootja suitsuviinerid, lahtilõikamata keeduvorsti ning viilutatud keeduvorsti.

Testitavateks olid Saaremaa Lihatööstuse 500-grammised suitsuviinerid „Saare viiner“, AS Maag Lihatööstuse sarja Vot! 500-grammised viinerid „Suitsuviiner“, AS Talleggi 500-grammine ülesuitsutatud keeduvorst, Rakvere Lihakombinaadi kaubamärgi Valla 440-grammine „Laste vorst“ ning viilutatud keeduvorstidest kaalusime ära Rakvere Lihakombinaadi 190-grammise viilutatud „Lastevorsti“ ja Rannarootsi uue EHE sarja kuuluva 150-grammise keeduvorsti.

Viinerid – lubatud grammid olemas!

1. Saaremaa Lihatööstuse „Saare viiner“ pakendil lubatakse, et toodet on pool kilogrammi. Kaalule asetades näitab mõõdik 510 grammi. „Saare viiner“ on aga pakendatud kilesse, nii, et üleliigsed grammid võivad tuleneda ka viineri ümbristest.

2. AS Maag Lihatööstuse Vot! viinerite pakendil oli lubatud pool kilo toodet, kaaludes selgus aga, et neid on lausa 508 grammi. Antud viineritel pole ümber ka kilet, mis võiks kaalu lisada, seega on söödavat osa meie kaalude kohaselt lausa 8 grammi rohkem.

Vorst – mõnel rohkem, teisel vähem

1. AS Talleggi ülesuitsutatud keeduvorsti pakend lubab, et vorsti on 500 grammi. Kaaludes selgub, et seda on aga 525 grammi. Selle toote puhulgi võivad üleliigsed grammid olla pakendi kaal.

2. Rakvere Lihakombinaadi kaubamärgi Valla „Laste vorst“ nimetab pakendil toote kaaluks 440 grammi. Kaaludes saame aga tulemuseks 445 grammi. Vaid viis grammi rohkem kui lubatud pakendil ja seda koos kileümbrisega.

Viilutatud keeduvorst – 2 grammi siia-sinna

1. Rakvere Lihakombinaadi viilutatud „Lastevorsti“ annab pakendil kaaluks 190 grammi. Delfi kontrollkaal aga annab vorsti kaaluks ilma igasuguse pakendita 192 grammi. Tarbijale 2-grammine võit!

2. Rannarootsi uude EHE sarja kuuluva keeduvorsti pakendil on suurelt lubatud 150 grammi toodet. Delfi kaalutest aga näitas, et see on ainuke kaalutud saadustest, mis sisaldab vähem toodet. Kaal annab tulemuseks vaid 148 grammi, seega saab tarbija 2 grammiga petta.

Vaata testi galeriid: