Ehete märgistus

Väärismetallidest ehetel peab olema vähemalt proovi- ning nimemärgis.

Nimemärgis näitab, milline valmistaja või sissevedaja on vastutav väärismetalltoote nõuetele vastavuse eest. See võib olla täht, täheühend või märk ja see peab olema kantud nimemärgiste riiklikusse registrisse.

Proovimärgis näitab, millise põhimetalli sulamist on toode valmistatud ja millisele standardiproovile see vastab. Märgise kannab tootele selle valmistaja või proovi tõestaja. Proovimärgisel näidatud proov võib olla madalam standardproovist.

Proovimärgised on järgmised:

Kuld

375; 585; 500

750 916; 999

Hõbe

800; 830

925; 999

Plaatina

950; 850; 999

Pallaadium

500 950; 999

NB! Väärismetalltoodet ei ole lubatud müügiks pakkuda siis, kui väärismetalltoode on pinnatud nikliga. Nilkliga kaetud ehted on võrreldes hõbedaga läikivamad.

Ehete tellimine

Juhul, kui tarbija eelistab unikaalsemat ehet ehk seda tellida meistrilt, tuleb kirjalikult vormistada järgnev info:

· Ehte mudel eskiisi või näidise järgi;

Kasutatav väärismetallisulam, selle proov
Kasutatavad kivid
Ehte eeldatav mass
Ehte valmistamise tasu (ettemaksu puhul selle suurus)
Tellimuse täitmise tähtaeg

Müüja peab omalt poolt tagama selle, et tarbija saaks soovi korral lisaks etiketil olevale teabele ka suulist informatsiooni ehte omaduste, kasutatud metallide, valmistamise meetodi, ehtel oleva märgistuse, pinnakatete, päritolumaa ja garantii kohta. Samuti peab müüja selgitama ehte konstruktsioonist või muudest omadustest tulenevaid piiranguid kasutamisel ning kuidas ehet hooldada.

Milline ehe talub ja milline ei talu pidevat kandmist?

Ülekullatud või –hõbetatud ehted kaotavad pideval kandmisel kiiresti oma algse väljanägemise. Samuti ei saa igasugustes tingimustes kanda väga õrnu, peenest traadist või õhukeseseinalisest torust valmistatud ehteid, mis deformeeruvad väikseimagi surve all.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata ka kividega ehetele, kuna nad on tavaliselt keerulise ehitusega ning detailide vahele ja kivide ümbrusesse koguneb kiiresti mustus, mis muudab need tuhmiks.

Ehete hooldamine

Ehted säilivad kaua, kui

· Igat ehet hoitakse oma karbis;

Puhastamiseks kasutatakse väikest pehmet harjakest, sooja vett ning seepi. Korralikuks puhastamiseks soovitame pöörduda meistri poole;
Kontrollitakse regulaarselt ehte seisukorda – kas lukud on töökorras, lülid ja ühendusrõngad terved ning kivid korralikult kinni;
Kette hoitakse rippuvas asendis
Välditakse ehete kokkupuutumist kemikaalidega, nende kukkumist ja lööke vastu ehtekive;
Neid ei parandata kodus nt tinajoodise või liimiga, see on ehte hävingu algus;
Ehet hooldatakse kaupluse/meistri soovituste järgi.

Mida teha, kui ehe läheb katki?

Ehte purunemise põhjuseid võib olla mitu. Kui ehte ostmisest on möödunud vähem kui kuus kuud ning tarbija on ehet kandnud ja hooldanud õigesti, on põhjust kahtlustada valmistaja praaki. Tihedamini juhtub seda masstoodangu puhul.

Ehte purunemisel tuleb viia see kauplusesse (kaasas peab olema ka ostu tõendav dokument) ning üheskoos müüjaga leida parim lahendus selle parandamiseks/vahetamiseks vms.

Kui kaupluse arvamus on, et ehe purunes tarbija süül, kuid viimane seda ei tunnista, tuleb teha ettevõttele kirjalik avaldus. Kui kauplus 15 päeva jooksul ei vasta või vastus tarbijat ei rahulda, võib ta abi saamiseks pöörduda Tarbijakaitseameti poole.

Eestis müüdavad väärismetallid peavad vastama Väärismetalltoodete seaduses kehtestatud nõuetele.

Väärismetalltoodete alaste nõuete täitmise üle teeb alates 2004. aastast järelevalvet tarbijakaitseamet.