Jaam töötaks biomassil ja teistel kohalikku päritolu kütustel. Fortumi ja Lietuvos energia projekti väärtus ulatuda kuni 200 miljoni euroni, teatas Fortum.

Leedu riiklik energiastrateegia näeb ettesoojuse ja elektri tootmist kohalikest ja taastuvatest energiavarudest, mitmekesistades niimoodi kasutatavate kütuste liike.

Vastavalt allkirjastatud koostöömemorandumile on tööde esimeses etapis ette nähtud krundi otsimine, jaama toitekütuste uuring, tasuvusuuring, eelprojekteerimise uuring, projekti plaani koostamine strateegilise keskkonnamõjude hindamisega ning jaama keskkonnamõjude hindamise programmi ettevalmistamine ja kooskõlastamine.

Lietuvos energija tegevjuhi Dalius Misiūnase sõnul on taastuvenergia elektri ja sooja tootmise allikatena ettevõtte üks peamisi strateegiaid.

“Fortum on tugev äripartner, kellel on elektri- ja soojatootmise projektide elluviimisel pikk kogemus. Usun, et kahe juhtive energiaettevõtte koostöös viime proejkti edukalt ellu ning sellega aitame kaasa konkurentsil põhineva elektri- ja soojaturu loomisele Vilniuses,” lisas ta.

Fortum Heat Lietuva peadirektori Vitalijus Žuta sõnul rõhutab allkirjastatud koostöömemorandum veelkord ettevõtte strateegilist huvi investeerida, luua ning olla kohal vaba konkurentsiga turul, mis on Leedus ja kogu Baltikumis loomisel.

“Me näeme potentsiaali, tühja turunišši, vajadust keskkonnasõbraliku soojatootmise teenuse järgi. Oleme ellu viinud edukaid projekte Kaunases, Klaipėdas, Joniškises, Švenčionyses ning oleme valmis tegutsema ka pealinnas,” lisas Vitalijus Žuta.

Koostöömemorandumi järgi on plaanis rajada ühisettevõte, millest 51% kuuluks Fortumile ja 49% Lietuvos Energijale.