Kõige suurem oli vabade ametikohtade määr avaliku halduse, riigikaitse ja kohustusliku sotsiaalkindlustuse tegevusalal, kokku 2,6% ning kõige väiksem mäetööstuses, kokku0,1%, teatas statistikaamet.

2010. aasta neljanda kvartaliga võrreldes kasvas vabade ametikohtade määr kõige kiiremini majutuses ja toitlustuses.

Suurim vabade ametikohtade arvu kasv oli veonduse ja laonduse ning majutuse ja toitlustuse tegevusaladel, kus vabu ametikohti oli 2010. aasta neljanda kvartaliga võrreldes üle kahe korra rohkem.

Vabadest ametikohtadest kolmandik oli  avalikus sektoris ja kaks kolmandikku erasektoris. Avalikus sektoris oli vabade ametikohtade määr 1,4% ja erasektoris 1,2%.

2011. aasta kolmandas kvartalis võeti tööle ja lahkus töölt kokku üle 76 600 töötaja, ehk 15% rohkem kui 2010. aastal samal ajal.

Vaba ametikoht on vastloodud, vaba või töötaja lahkumise tagajärjel vabaks saav tasustatav ametikoht, millele tööandja otsib aktiivselt sobivat kandidaati väljastpoolt ettevõtet, asutust või organisatsiooni.

Andmed põhinevad uuringul „Vabad ametikohad ja tööjõu liikumine”, mida statistikaamet korraldab alates 2005. aastast. 2011. aastal oli valimis ligi 11 400 ettevõtet, asutust ja organisatsiooni.