Kaardimaksete maht kasvas Eestis mullu 32 protsenti – 3,5 miljardile eurole, teatas SEB.

„Euro käibelevõtu eel oli kaupmeestel ja teenindusettevõtetel mure, et käibele tuleb senisest enam münte, mille töötlemine on ühiskonnale kulukas ning nii tarbijatele kui ka kaupmeestele tülikas. Alternatiiviks oli kasutada senisest enam kaardimakseid, mille võimaldamine oli aga eelkõige väikekaupmeestele püsikulude tõttu liiga kallis," märkis SEB jaepanga ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.

"SEB vähendas aasta eest väikekaupmeestele makseterminali tasu enam kui viis korda vaid 5 euroni kuus ja sellega kaasnes kaupmeeste huvi hüppeline kasv kaardimaksevõimaluste pakkumiseks.“

Kaardimakseterminalide kuutasu kärpimine võimaldas Vaikmäe-Koidu sõnul ületada patiseisu, kus kaardimaksetasud ei saanud alaneda, sest mahud ei kasvanud. Tulenevalt suurtest kuludest ei olnud kaubandusel huvi kaardimakseid kasutusele võtta.

SEB statistika kohaselt kasvas enim kaardimaksete pakkumine Põhja-Eestis, kus on ka suurim teenindus- ja kaubandussektori klientide arv. Põhja-Eestis sõlmiti kaks korda enam makseterminali lepinguid kui 2010. aastal; Lõuna-Eestis oli kasv 76 protsenti, Lääne-Eestis 51 protsenti ja Ida-Eestis 41 protsenti.