Järgneb Märten Kressi kommentaar ja blogipostitus Islandi teemal:

Mitte maailma reservvaluuta staatuses olev USA dollar, vaid hoopis väikeriigi majandusele oluliselt sarnasema struktuuriga riigi, Kanada, dollar.

Idee tõstatas eelmisel aastal grupp mõjukaid Islandi ärimehi. Sel nädalavahetusel peetud konverentsil kõlama pidanud Kanada suursaadiku ettekanne Islandi krooni tulevikust jäi siiski viimasel hetkel ära, nagu ka esimesed selleteemalised ametlikud kommentaarid Kanada poolt. Kanada välisministeeriumi sõnutsi ei peetud sobivaks kommenteerida teise riigi rahvusvaluuta ümber toimuvat ning Islandi krooni saatuse üle otsustavad siiski islandlased ise, kirjutab Kanada päevaleht “The Globe and Mail”.

Kanada dollari ühepoolse kasutuselevõtu ideel on jumet nii Islandi ärieliidi kui ka sealsete majandusprofessorite arvates. Kanada dollar pakuks Islandile võimaluse nende oma spekulatiivse ja vähelikviidse valuuta asemel kasutusele võtta stabiilne ja likviidne valuuta. Kuna Kanada dollari vahetuskurss järgib arenguid globaalsetel tooraineturgudel, sobib see nii ettevõtjate kui akadeemikute arvates hästi Islandi enda majanduse struktuuriga, mis teadagi baseerub suuresti kalatoodete ja alumiiniumi ekspordil.

Ametlikult planeerib Island siiski veel Euroopa Liiduga liitumist ja euro kasutuselevõttu. Rahva toetus ses osas on aga vähenemas. Viimaste küsitlustulemuste kohaselt on 70% saareriigi elanikest valmis loobuma oma rahvusvaluutast mõne teise valuuta kasuks. Ülekaalukalt eelistataksegi eurole, Norra kroonile ja USA dollarile hoopis Kanada dollarit.

Valuutat puudutav on Islandi jaoks hetkel üpris oluline, sest 2008. finantskriisi järgselt sisse viidud rangete kapitalikontrollide tulemusena ei ole Islandi kroon enam juba aastaid vabalt konverteeritav. See omakorda teeb riigi välisinvestoritele väheatraktiivseks kuna teenitud kasumi väljavõtmine on sisuliselt võimatu. Nimetatud kapitalikontrolle hakatakse järgmisel aastal järk-järgult lõdvendama, kuid ka see ei ole pääsetee, sest paljud välisinvestorid pelgavad krooni kursi järskude odavnemis- ja kallinemislainete taasilmnemist.