Ilmarise teatel on firma suurimad võlausaldajad ettevõtte enda omanikud, kelleks on 80 protsendiga insenertehniliste täislahenduste ettevõte Ilmarine Engineering OÜ ja 20 protsendiga Aminor Invest OÜ, vahendas BNS.

Ilmarine märkis teisipäeva õhtul saadetud teates, et majandussurutise aegse languse järel kasvas ettevõtte käive 2011. aastal kiiresti. Omanikud toetasid aktiivselt ettevõtte kasvu, kuid kasvanud käibevahendite vajadus, vajalikud investeeringud tehnoloogiataseme tõstmiseks ja uutele turgudele liikumiseks osutusid oodatust suuremaks.

Suuremahuliste projektide tsükliline müügiprotsess, mõnedest projektidest tekkinud kahjum ja möödunud aasta jooksul süvenenud klientide võlgnevused tingisid selle aasta alguses esmalt likviidsusraskused ja seejärel maksejõuetuse.

Vaatamata 2011. aastal toimunud juhtkonnavahetusele ja heale müügitööle, mille tulemusena kasvas Ilmarise müügiportfell 2012. aasta alguseks ettevõtte enda hinnangul rekordtasemele, ei suudetud maksejõuetust vältida. Juba 2011. aasta lõpus asusid ettevõtte omanikud otsima strateegilist investorit, kellega koos ettevõtte äritegevus ümber korraldada. Paraku ei ole investori või partneri kaasamise protsess andnud soovitud tulemust, ehkki läbirääkimised käisid viimase hetkeni.

"Loodame, et pankrotimenetluse käigus leitakse ettevõttele investor, kes on valmis investeerima selleks, et tegevus ettevõttes jätkuks ja töökohad säiliksid ka pärast AS-i Ilmarine pankrotti," seisab ettevõtte teates.

Varasema info kohaselt esitas Ilmarise vastu pankrotiavalduse tänavu jaanuari alguses ka ehitusega tegelev Rakennus Group OÜ. Ilmarise juht Kaido Aettik ütles siis BNS-ile, et Rakennus Group on endine Ilmarise koostööpartner, kellega ettevõttel on käimas vaidlus teatud projekti viivismaksete osas. Rakennus Groupi juht Hardo Mere BNS-ile toona kohtuasja sisu täpsemalt ei kommenteerinud.

Äripäev kirjutab kolmapäeval, et Rakennus Grupp on praeguseks oma pankrotiavalduse Ilmarise vastu kohtust tagasi võtnud ning firmad on jõudnud kohtuväliselt omavahelisele kokkuleppele.

Äripäeva sõnul said kümned Ilmarise töötajad esmaspäeval Ilmarise juhtkonnalt koondamisteate ning paljud neist on pöördunud avaldusega töötukassasse. Töötukassa avalike suhete juht Erko Vanatalu ütles lehele, et Ilmarine ei ole töötukassale kollektiivseks koondamiseks avaldust teinud.

Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Heli Ojavee asub välja selgitama, kas Ilmarises toimus kollektiivne koondamine ning kas tööandja informeeris töötajaid ja teavitas töötukassat. Tööinspektsiooni avalike suhete spetsialisti Evelin Kivimaa sõnul ei pea tööandja kehtiva töölepingu seaduse kohaselt enam kollektiivsete koondamiste puhul tööinspektsiooni teavitama, küll aga peab ta informeerima töötukassat ja töötajate usaldusisikuid, nende puudumisel töötajaid.

Leht kirjutab, et Ilmarise mullu 31. mail lõppenud majandusaasta aruande järgi kasvas firma töötajate arv sajani, kuigi keskmine töötajate arv jäi 45 inimese juurde. Selle järgi oleks Ilmarine lehe hinnangul pidanud juba 10 töötaja koondamisel tegema töötukassale kollektiivse koondamise avalduse.

Ilmarise 2010. aasta 1. jaanuarist 2011. aasta 31. maini kestnud majandusaasta aruande põhjal oli firma puhaskahjum aruandeaastal 632.403 eurot ja müügitulu 4,2 miljonit eurot, 2009. aastal oli ettevõtte puhaskahjum 34.317 eurot ja käive 2,02 miljonit eurot.

Mullu 31. mai seisuga oli Ilmarise omakapital 742.782 euroga negatiivne ja ettevõtte lühiajalised kohustused ületasid käibevara 886.000 euro võrra. Ettevõtte äritegevuse rahavood 2011. aastal olid samuti negatiivsed, kuid vastavalt rahavoogude prognoosile suudab ettevõte juhtkonna hinnangul katta kõik lühiajalised kohustused, selgub aruandest. Ilmarise enamusaktsionäri Ilmarine Engineeringuga sõlmitud kokkuleppe kohaselt on aktsionär ning aktsionäri osanikud valmis majandusraskuste korral tegema ettevõttesse investeeringuid ettevõtte majandustegevuse jätkuvuse tagamiseks.

Kuna ettevõttel on netovara vähem kui äriseadustikus sätestatud minimaalne suurus, on omakapital planeeritud viia vastavusse äriseadustiku nõuetega 2012. aastal täiendavate mitterahaliste sissemaksete arvelt.

2011. aasta 31. mai seisuga ulatus Ilmarise jaotamata kahjum kokku 1,08 miljoni euroni. Ettevõtte juhatus tegi aruandes ettepaneku katta lõppenud majandusaasta kahjum 2012. aasta kasumi arvelt ning tegi ettepaneku investoritele täiendava investeeringu tegemiseks, tagamaks ettevõttele likviidsus.

Audiitor juhtis aruandes märkust tegemata tähelepanu sellele, et Ilmarise mullu mais lõppenud majandusaasta kahjum ning asjaolu, et lühiajalised kohustused ületavad lühiajalisi varasid, võivad viidata ebakindlusele ettevõtte tegevuse jätkuvuse osas.

Krediidiinfo andmeil on Ilmarisel kolmapäeva seisuga 123.563 euro suurune maksuvõlg, millele lisandub intressivõlg summas 2344 eurot.