Oettinger märkis kirjas, et Eesti peab hoiduma taastuvenergia toetusskeemide muutmisest, kui see otse või kaudselt kahjustab juba tehtud investeeringuid. 25-protsendise taastuvenergia osakaalu saavutamise kohustuse kontekstis on oluline, et Eesti säilitab taastuvenergia suhtes selge, stabiilse ja ennustatava reguleeriva raamistiku, kirjutas energeetikavolinik. Tema sõnul on ilma stabiilsuse ja prognoositavuseta suurenenud risk, et investeeringud lükkuvad edasi ja et 2020. aastaks seatud eesmärki ei täideta.

Oettinger saatis ajalehe andmeil vastuse taastuvenergia koja direktori Rene Tammisti märgukirjale, millega seatakse kahtluse alla majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi kavandatav plaan kärpida 2013. aastaks taastuvenergia tasusid praegusega võrreldes poole võrra. Partsi poolt kooskõlastusringile saadetud kava vähendaks elektriarvet leibkonna kohta keskmiselt kolm protsenti ehk 10 eurot aastas.

"Oettinger pole Eesti suhtes küll mingit menetlust alustanud, kuid lubas, et tema meeskond jälgib meie seadusemuudatusi tähelepanelikult," ütles lehele Tammist, kelle sõnul on koda saatnud majandusministeeriumile oma seisukoha, et seni tehtud investeeringute osas ei tohi taastuvenergia tasusid muuta, küll aga tohib seda teha uute investeeringute puhul. Tema sõnul pole koda seni ministeeriumilt vastust saanud.

Tammisti sõnul peaks taastuvenergia tasu tootjatele makstama mitte tarbija taskust, vaid süsinikdioksiidi kvoodi müügist saadavate rahade arvel või muude tugivahendite kaudu. Ainuüksi CO2 müügist laekub Eestile kuni 2020. aastani oodatavalt kuni kaks miljardit eurot, millest pool tuleb kasutada kliimamuutuste vähendamiseks.

Eesti valitsus ega majandusministeerium pole saanud volinikult ühtegi kriitilist märkust taastuvenergia tasude kavandatava muudatuse kohta. "Ma tean Oettingeri seisukohti ja Euroopa direktiive, mis näevad ette ka tarbijate huvide kaitsmist. Meie praegune toetuste süsteem pole tasakaalus ja sellepärast me seda muudame, mis on Eesti riigi suveräänne õigus. Eestile võetud kohustust me ei murra," ütles majandusminister Parts lehele.

Leht kirjutab, et Eesti võetud 25-protsendine taastuvenergia kohustus Euroopa Liidu ees on täidetud ning riigil pole enam vaja taastuvelektri turgu täiendavalt elavdada. Samal ajal lubas Parts, et toetuste kärbe tehakse ilma investoreid kahjustamata. "Me ei võta toetusi ära, uued tariifid võimaldavad teenida projektidel mõistlikku toetust," lausus ta.

Eesti Päevalehel ei olnud reedel pressiesindaja haigestumise tõttu võimalik energeetikavoliniku büroost teada saada, kas volinik kavatseb saata Eesti valitsusele või majandusministeeriumile plaanitava seadusemuudatuse osas märgukirja.