Eelnõule muudatusettepanekute esitamise tähtajaks on 12. aprill, vahendas BNS.

Majandus- ja kommunikatsiooni minister Juhan Parts ütles riigikogu ees esinedes, et lisaks ülekandevõrgu eraldamise nõuetele sätestab eelnõu veeldatud maagaasi kasutamise võimaluse Eestis ning aitab kaasa biogaasi ja biomassist saadud gaasi laiemale levikule.

"Samuti ühtlustab eelnõu direktiivi nõuded tarbija õiguste laiendamise osas ning täiendab konkurentsiameti ülesandeid ja õigusi sõltumatuse osas otsuste tegemisel gaasi valdkonnas," märkis Parts.

Eelnõus nähakse ette gaasi ülekandevõrkude omandi eristamine tootmis- ja müügitegevusest. Muudatuste eesmärk on eelnõu järgi Eesti energiajulgeoleku suurendamine ja konkurentsi soodustamine gaasiturul, mis tagab gaasi lõpptarbijatele soodsama hinna. Eelnõu viib maagaasiseadus vastavusse Euroopa Parlamendi ja Nõukogu direktiiviga, milles on käsitletud maagaasi siseturu ühiseeskirju.

Seaduse muudatusega on kavas kohustada AS-i Eesti Gaas müüma gaasi ülekandevõrku, nii et 2015. aastaks tekiks sõltumatu gaasi ülekandesüsteemi haldur, mis oleks eraldatud gaasi tootjast ja müüjast.

Riigikogus läbis teise lugemise hasartmänguseaduse muutmise ja sellega seonduvalt teiste seaduste muutmise eelnõu võimaldaks ühe muudatusena Eesti Loto AS-il taas avaldada lotomängude eeldatavaid peavõite. Eelnõu kolmas lugemine toimub 4. aprillil.

Keskkonnatasude seaduse muutmise eelnõu läbis riigikogus esimese lugemise. Eelnõu muudab kalapüügiõiguse tasude määramise alust püügivahenditele, millega püütakse angerjat nendel veekogudel, kus tehakse kulutusi angerjavaru taastootmiseks.

Eelnõu üheks eesmärgiks on vähendada Võrtsjärve angerjapüügi vahenditele kehtestatavat püügitasu 30 protsendini angerjate keskmisest aastasest asustusmaksumusest. Eelnõule muudatusettepanekute esitamise tähtajaks on 4. aprilli.