Omanike Keskliidu volikogu liikme Priit Värgi sõnul on Balti riikidele müüdava maagaasi sisseostuhind kõrgem kui mõnelegi Lääne pool asuvale liikmesriigile, teatas omanike keskliit.

Teatavasti kehtib Eesti Gaasi tänane gaasiostu leping Gazpromiga 2015 aastani ning sisseostuhind sõltub Gazpromi armust või hirmust ja meil puudub igasugune kindlus, milline see saab olema tulevikus.

Värgi sõnul on Eestil kaks võimalust tugevdamaks maagaasi hinnaläbirääkimistel oma kauplemispositsiooni.

Esiteks on Eesti gaasiturule, mis koosneb ainult ühest varustajast Gazpromist, vaja reaalset konkurentsi alternatiivsete gaasipakkujate näol nagu LNG (veeldatud maagaas) ja tulevikus ka Poola kildagaas.

Samas tuleb jääda kahe jalaga maa peale ning arvestada asjaoluga, et ka keskpikas perspektiivis moodustab imporditavast gaasist lõviosa just vene maagaas. Seega tuleb hinnaläbirääkimistel teise võimalusena rõhuda EL-i liikmesriikide ühisostule.

Idee on lihtne, mida rohkem liikmesriike koondub gaasiostul ühtseks rusikaks seda suurem on tõenäoses, et Gazpromilt saadakse parem hind kõigile.

Tegemist on ideega, millele on tähelepanu juhtinud ka Euroopa komisjoni energiavolinik Günther Oettinger, kuid kahjuks pole seni tulnud ei Komisjoni ega liikmesriikide poolt konkreetseid samme idee realiseerimiseks.

Omanike Keskliit saatis energiavolinikule märgukirja murega, et kaugkütte kõrged hinnad muutuvad koduomanikele liiga koormavaks.

Nagu ette võis arvata, siis Komisjon vastus möönas probleemi olemasolu, kuid kiiret lahendust polnud ka neil pakkuda. Olulise punktina rõhutati gaasiturul soodustada konkurentsi teket.