Riskikapitalifond „Early Fund II“ on moodustatud Eesti Arengufondi poolt asutatud fondivalitseja AS SmartCap poolt.

2011. aasta riigieelarve seaduses oli majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile finantseerimistehinguteks ettenähtud 12 479 077 eurot, eesmärgiga kasutada seda riigile tulu teenimiseks EAF riskikapitaliinvesteeringute jätkamiseks.

Vahendid on kantud üle EAF kontole tingimusliku lepingu alusel, mille kohaselt EAF kasutab vahendeid ASi SmartCap (EAFi poolt asutatud ja omatav äriühing, mis tegutseb fondivalitsejana) poolt moodustatud riskikapitalifondi osakute eest tasumiseks juhtudel kui Finantsinspektsioon on andnud ASile SmartCapile riskikapitalifondi fondivalitseja tegevusloa vastavalt investeerimisfondide seadusele ning kui Vabariigi Valitsuse volituse alusel on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil lubatud omandada Eesti Vabariigi nimel ASi SmartCap poolt investeerimisfondide seaduse alusel moodustatava riskikapitalifondi osakuid ja kui EAF nõukogu on andnud heakskiidu investeerimistegevuse jätkamiseks.

Finantsinspektsioon väljastas ASile SmartCap investeerimisfondide seaduse alusel riskikapitalifondi fondivalitseja tegevusloa 21.12.2011. aastal. EAF nõukogu andis heakskiidu EAF investeerimistegevuse jätkamiseks 18.01.2012. aastal toimunud nõukogu koosoleku raames. AS SmartCap nõukogu moodustas lepingulise kinnise riskikapitalifondi “Early Fund II” ning kinnitas tingimused.