Boreal Transport Nord AS valis Fiskerstrand BLRT AS-i Ålesundis kolme uue kahepoolse reisijate ja sõiduautode veoks mõeldud parvlaeva ehitajaks. Parvlaevad valmivad 2013. aasta sügiseks ning hakkavad sõitma 2014. aasta 1. jaanuarist kolmel erineval liinil Helgelandi rannikul Nordlandi maakonnas Põhja-Norras, teatas ettevõte.

Parvlaevade teenused tellib Nordlandi maakonna nõukogu ning teenuseid osutab Boreal Transport Nord AS. Koos uute alustega hakkab Boreal Transport Nord AS Nordlandi maakonnas teostama vedusid kokku kuuel parvlaeval neljal erineval liinil. Lisaks kõnealustele kolmele laevale sisaldab Fiskerstrand BLRT AS-ga allkirjastatud leping võimalust neljanda parvlaeva ehitamiseks 2014. aasta jaanuari lõpuks.

„Parvlaevade ehitamise projekt oli avatud rahvusvaheliseks konkursiks ning Fiskerstrand BLRT AS-ga sõlmitud leping tõestab ilmekalt meie konkurentsivõimelisust. Laevatehase valik põhines eelkõige selle üldisel hindamisel. Peale hinna pöörame tähelepanu ka tellimuste teostamise tähtaegadele ning laevaehituse kogemusele. Fiskerstrand on täitnud ligikaudu 30 parvlaeva ehitustellimuse,“ selgitab laevaehitustehase Boreal Transport Nord AS juhataja Kjetil Førsvoll.

„See on meie esimene leping Boreal Transport Nord AS-ga ning me suhtume sellesse ettevõttesse kui uude tellijasse ning väga huvitavasse Norra veoteenuste pakkujasse,“ märkis Fiskerstrand BLRT AS-i peadirektor Rolf Fiskerstrand. „Meil on hea meel ja me oleme uhked selle üle, et meid eelistati tugevas rahvusvahelises konkurentsis. Meie arvates näitab see valik, et meid tunnustatakse Euroopas parvlaevade disaini ning ehitusega tegeleva arenenud ettevõttena“, lausus Rolf Fiskerstrand.

Uued alused lubavad oluliselt suurendada vedude hulka olemasolevatel liinidel. „Iga uue parvlaeva mahutavus on 50 sõiduautot ning kuni 249 reisijat,“ teatas Boreal Transport Nord AS-i projektijuht Bjorn Arne Bjerke. Keskkonnasõbralikud diiselmootorid ning kõrgefektiivne laevakuju vähendavad tunduvalt kahjulikke keskkonnamõjusid. Kahel parvlaeval on kinnised autotekid C-kategooria veeteede teenindamiseks, kolmas parvlaev on aga avatud tüüpi ning ette nähtud D-kategooria veeteede teenindamiseks.

Parvlaevade disain on välja töötatud Fiskerstrand BLRT AS-le kuuluva Multi Maritime AS Førde laevaehitajate poolt.

Fiskerstrand BLRT AS on laevaehitusettevõte, mis registreeriti Norras 2007. aastal. 50% ettevõttest kuulub Western Shipyard-ile Leedus, Klaipedas, ning 50% - Fiskerstrand Verft AS-le Ålesundis. Western Shipyard kuulub BLRT Grupp koosseisu, mille peakontor asub Eestis, Tallinnas. Kontserni kuulub 77 ettevõtet 8 Euroopa riigis, kontserni töötajate arv on 4000 inimest. Fiskerstrand BLRT ja kontserni poolt ehitatud aluste hulka kuuluvad näiteks maailma suurim gaasimootoriga parvlaev ning kolm identset Saaremaa Laevakompanii jaoks ehitatud parvlaeva.