Kuigi maksukorralduse seaduses puudub konkreetne tähtaeg üksikjuhtumi kontrolli läbiviimiseks, on tavajuhul mõistlik maksimaalne aeg kaks aastat, mida võib pikendada vaid eriti mahukate juhtumite korral, teatas kohus.

Antud asjas olid kontrollid kestnud 2 aastat ja 4 kuud ning 2 aastat ja 2 kuud, teatas Tallinna Halduskohus ja Tallinna Ringkonnakohus.

PMTK maksuhaldur oli kontrolli käigus teinud kaks maksuotsust, kuid ise need tühistanud ning hiljem uuesti kontrollimenetlust jätkanud.

30.11.2011 esitas Profi Kütus Tallinna Halduskohtule kaebuse, milles palus tuvastada õigusvastasus PMTK viivituses ning teha ettekirjutus vajalike menetlustoimingute sooritamiseks, et lõpetada maksumenetlus.

Profi Kütus seisukoha järgi oli PMTK-l olnud piisavalt aega ja võimalusi tuvastada ühe kuu käibemaksuarvestuse kontrollimise asjaolud.

PMTK vaidlustas Profi Kütus seisukoha põhjendades kontrolli pikenemist maksuhalduri vahetumisega. Samuti ei olnud PMTK nõus kontrolli kestuse sellise määramisega ning enda seisukohti esitades arvas kontrolli kestusest välja aja, mil maksuotsused tühistatud olid.

Kohus põhjendas otsust maksuhalduri kohustusega viia maksumenetlus läbi võimalikult lihtsalt, kiirelt ja efektiivselt, sest pikaajaline üksikjuhtumi kontroll on isikule koormav.

Kontrolli kestel on häiritud maksukohuslaste majanduslikud näiteks investeeringutega seotud otsused, sest pole teada, kui palju makse peab juurde maksma.

Kohus on seisukohal, et ka revidendi vahetumine ei saa olla asjaolu, mis õigustab kontrolli tähtaja pikendamist.

Maksuhalduril on kohustus tagada sujuv ja efektiivne maksumenetlus ka revidendi vahetumisel, mis antud kontrollimenetluses tekitas 97-päevase seisaku.