Järgneb Märten Kressi arvamusartikkel:

Raha teeb inimesed palju isekamaks ja sageli kulutataksegi kergelt sülle kukkunud rikkus iseenda hüvanguks.

Harvardi ülikooli professori Michael Norton’i uurimisgrupp otsustas testida hüpoteesi, et võib-olla ei ole raha eest võimalik õnne osta seetõttu, et me kulutame seda raha valesti. Vahest oma raha teistsugusel viisil kulutades on siiski võimalik õnnetunnet tõsta? Mis juhtub õnnetundega siis kui kulutada raha mitte iseenda, vaid kellegi teise hüvanguks?

Läbiviidud eksperimendid näitasid, et inimesed, kes kulutasid raha kellegi teise hüvanguks tundsid end päeva lõpus õnnelikemana. Need, kes said sama hulga raha, kuid kulutasid selle enese vajadusi rahuldades, olid päeva lõppedes sama õnnelikud kui enne raha saamist. Huvitav oli ka tähelepanek, et üks ja sama ost (näiteks tass kohvi) võis inimese teha õnnelikumaks või siis ka mitte, erinevus peitus ainult väikses detailis – kas kohvi osteti kellelegi teisele või enesele.

Samuti ilmnes eksperimendi käigus, et õnnetunnet ei mõjutanud kulutatud rahasumma suurus, pigem ikkagi see, kas niisama saadud kupüürid kulutati enda või kellegi teise hüvanguks.

Uurimisgrupp astus ka sammukese edasi ja liikus eksperimendiga korporatiivsesse maailma. Ühele grupile müügimeeskonna liikmetest anti raha ja lubati see kulutada enese peale, teise grupi liikmetele anti sama hulk raha, kuid tingimusega, et raha kulutatakse meeskonna ühiseks hüvanguks. Mõõtes pärast eksperimendi korraldamist müügimeeskondade tulemuslikkust, osutusid selgelt edukamaks need meeskonnad, kelle käsutusse antud raha kulutati meeskonna kui terviku hüvanguks.

Seega kui Sul järgmisel korral tekib soov pärast palga- või preemiapäeva endale õnnetunde tõstmise eesmärgil midagi ilusat lubada, siis kõige kindlam viis end õnnelikumana tunda on kulutada see raha hoopis kellegi teise hüvanguks.