Olles võrreldes 2007 aastaga kasvanud 33% oli 2010. aastal tuuleenergia tööstusharu panus Euroopa Liidu sisemajanduse kogutoodangusse (SKT) 32 miljardit eurot. See moodustab 0,26% kogu EL-i SKT-st ning on võrreldav liidu jalatsitööstuse (0,21%) ja mööbli sektoriga (0,99%), vahendas Eesti Tuuleenergia Assotsatsioon.

EWEA poolt avaldatud raport kirjutab ka, et tuuleenergia sektor annab Euroopas tööd ligi 240 000 inimesele ning see on kasvanud 2007. aastast 30%. Samal ajal kasvas EL-i töötuse määr 9.6%. Raporti tegijad prognoosivad, et selle kümnendi lõpuks pakub tuuleenergia Euroopas tööd umbes 520 000 inimesele ning aastaks 2030 juba ligi 795 000 töötajale.

Tuuleenergia sektor edestab EL-i majanduse kasvu enam kui kaks korda ning seda ennustatakse jätkuvat järgmised kaks aastakümmet. 2020 aastaks peaks tuuleenergia tööstuse panus olema 0,59% ning aastaks 2030 ligi 1% kogu EL-i SKT-st.

Tuuleenergeetika poolt tekitatava majandusliku kasu jätkamiseks on aga muuhulgas vaja säilitada stabiilsed taastuvenergia raamkokkulepped, viia ellu 2020. aastaks püstitatud eesmärgid ning töötada välja taastuvenergeetikaga seotud poliitilised eesmärgid 2030. aastaks.

EWEA 2012 konverentsi avanud Taani peaminister Helle Thorning-Schmidt hoiatas, et majanduskriisi ajal kipuvad poliitilised prioriteedid nihkuma pikaajalistest visioonidest kiiresti saavutatava kasu peale. Aga “minu valitsus usub, et roheline agenda loob lühikeses perspektiivis töökohti ning tagab pikas perspektiivis kliima- ja energiaalase julgeoleku,” ütles Taani peaminister EWEA iga-aastasel suurüritusel.

Avatseremoonial võttis sõna ka Euroopa Liidu kliimavolinik Günther Oettinger, kes kordas peaminister Thorning-Schmidti muret ning leidis, et taastuvenergia toetuste kärpimisel on negatiivsed tagajärjed. “Valitsused on taastuvenergia toetustest teinud majandus- ja finantsraskuste patuoina, kuid avaliku sektori eelarve puudujääki ei ole põhjustanud toetus taastuvenergiale, “ütles ta. “Seepärast tahame selle teema tõstatada taastuvenergia strateegias, mille avaldame enne suve,” lubas ta.

Kütuse- ja saastekulude puudumise tõttu tõrjub tuuleenergia elektriturult välja fossiilkütustel töötavad elektrijaamad ning see ei vähenda mitte ainult elektri hinda ja CO2 heitkoguseid, vaid hoiab ära ka fossiilkütustele tehtavad kulutused ning aitab vähendada sõltuvust kallinevast energiaimpordist. 2010. aastal hoiduti EL-s tänu tuulenergiasektorile 5,71 miljardi euro suurusest kütusekulust.

Veel tuuleenergia sektori 2010 aasta põhinäitajaid raportist Green Growth:

- Sektori neto ekspordimaht oli 5,7 miljardit eurot.

- Sektor investeeris 5% oma kulutustest arendustegevuseks – kolm korda rohkem kui EL-i keskmine. Tuulikute tootjad suunasid arendustegevusele umbes 10% oma käibest.

- Tuuleenergia tööstus maksis maksudeks 3,59 miljardit eurot.

- Rohkem kui 48% tuuleenergia ettevõtetest tegutseb ka väljaspool Euroopa Liitu.

Loe tervet raportit SIIT!