Delfi Majandus testis, milline grillsüsi on kõige etem ja millist on kõige mugavam süüdata. Testiti kolme grillsütt ja ühte grillbriketti. Valik tehti samasse hinnaklassi jäävate toodete vahel.

Testis osalesid: Puusöebrikett (lehtpuu, Eesti), Põrgupõhja (lehtpuu, Eesti), Coalbaltic Premium (tammepuu, Venemaa) ja Greencoal 123 START (puu sort teadmata, Eesti).

1. Puusöebrikett (lehtpuust)
Hinne: 7
Süütamine: kiire, kuid põleb kiirelt läbi.

Puusöebrikett näeb välja just kui väikesed kuubikud – kõik tükid on ühe kujuga. Kotist grilli kallata suhteliselt hea, kuna ei tekkinud tolmu.

Süütamine süütevedelikuga – nagu ikka laseme vastavalt õpetusele 10 kuni 15 minutit vedelikul briketti imbuda ja seejärel süütame. Tänu süütevedelikule süttib hästi ning põleb kiirelt valmis. Kestab aga suhteliselt vähe. Ühe süütamisega saab grillida vaid kaks sessiooni.

Süütamine toiduõliga: kuna toiduõli süttib alles siis, kui see kuumaks on läinud, tuleb süütamisel kasutada ka paberi abi. Peale viie kuni kümne minutilist soojenemist süttib brikett hästi. Jällegi on briketi viga see, et sellega saab küpsetada vaid kaks sessiooni liha ning siis tuleb juba uus valmis panna.

Briketi puhul on tegemist Eesti tootega, mida valmistatakse AS Greencoal`i poolt Pärnus.

2. Põrgupõhja grillsüsi (lehtpuust)
Hinne: 5
Süütamine: aeglane ja vaevaline, vajas palju abi süütevedelikult ning süütajalt puhumise näol.

Põrgupõhja grillsöe tükid on väikesed ning grilli kallates lendab kotist välja ka arvestatav kogus sütest tekkinud tolmu, nii et alla tuult ei tasu seista.

Süütamine süütevedelikuga – vastavalt õpetusele lastud vedelikult imbuda kümme kuni viisteist minutit. Tänu vedelikule süttib alguses suure leegiga, kuid kuna söed ei ima mingil põhjusel vedelikku, siis põleb see pealt ära ning ei sütti. Korrates tegevust õnnestub siiski see otsast hõõguma saada. Kokku võttis süütamine aega keskmiselt pool tundi, kuid selle aja jooksul tuli ise kõvasti vaeva näha.

Saab küpsetada kaks sessiooni liha, kuid kolmanda puhul jääb juba kuumus veidi nõrgaks ja grillsöed on peaaegu läbi põlenud.

Süütamine õliga – peale õli soojenemist süttib ilusti ning hoiab ühtlast leeki sütel, kuni see põlema läheb. Jällegi tuleb kaks korda õli lisada, et see üldse hõõguma hakkaks. Saab grillida kaks sessiooni ning siis tuleb juba lisada uued.

Põrgupõhja grillsöed on Eesti toode firmalt Piilia Kaubandus OÜ, toodetakse Tartus.

3. Coalbaltic Premium (Tammest)
Hinne: 5
Süütamine: kehv, kuid hea tahtmise korral saab ka selle "tööle".

Söe tükid on suhteliselt suured ning seega ei tekkinud kallates tolmu.

Süütamine süütevedelikuga – vastavalt õpetusele lastud vedelikul imbuda, kuid sellest hoolimata ei sütti see kiirelt ning vajab süütaja puhumist, et leegi alla võtaks. Pärast ponnistusi põleb hõõguvaks ning küpsetab liha peaaegu kolm sessiooni.

Süütamine õliga – peale õli soojenemist põleb enam-vähem kenasti. Veerand tunni jooksul hakkab hõõguma ning varsti võib juba liha peale panna. Küpsetab keskmiselt kolm sessiooni.

Tegemist on testi ainsa välismaise tootega. Tootjaks Venemaa firma Private Enterprise Ivanov.

4. Greencoal 123 START (pakilt ei leia infot koostisosade kohta)
Hinne: 10
Süütamine: ei vaja süütevedeliku ega õli abi. Süttib hästi.

Antud söepakil on kaasas ka väike süütepakk, mis sisaldab kolme süütetabletti ja tikke. Söe tükid on suhteliselt suured ja neid on mugav grilli kallata, ei tolma. Süüdates ühe tableti ning visates selle keset grilli, hõõguvad söed ühtlaselt terves grillis juba peale 20 minutilist ootamist.

Saab grillida tervelt neli sessiooni liha. Hiljem põleb peenikeseks ning seega on ka koristamine ülimalt mugav. Antud toode on testijate lemmik, kuna ei vajanud lisavahendeid süütamiseks ja süttis kiirelt. Pakiga oli kaasas kõik vajalik, et see põlema panna.

Tootjaks Greencoal AS Pärnus.

Tulemus: Parimaks osutus neljas katsealune: Greencoal 123 START, kuna see ei vajanud süütamiseks süütevedelikku ega õli. Ka meeldis antud toote puhul see, et pakile on lisatud süütetabletid ja tikud, seega igati mugav. Põlesid korralikult, süütamine ei nõudnud lisapingutusi. Põles kõikidest testitud toodetest kõige kauem.

Teise koha sai Puusöebrikett, kuna see süttis hästi ning grilli kallates ei tekkinud tolmu. Ülejäänud kaks - Põrgupõhja ja Coalbaltic Premium jagavad kolmandat kohta, saades mõlemad kümnest punktist viis.

Vaata pilte testist: