„Kaubanduse osakaal on globaalseski plaanis alati kasvanud kaks korda kiiremini kui SKP. Kuna maailm on valinud juba peale II maailmasõda libreaalse majanduspoliitika tee, ei ole näha, et kuidagi pidurduks või väheneks ka kaubanduse roll ja areng nii Eestis kui globaalselt tervikuna,“ mainis Vitsur.

Lähima 20 aasta jooksul tuleb kaubavoog ja kaupade nõudlus just Hiinast, Indiast ja Lähis-Idast, nentis Vitsur, kes lisas, et kõik kaupmehed peavad mõtlema, kuidas areneda kaubanduses eksportijaks, kelle kaupu oleks vaja just Aasias.

Rääkides aga kriisist ning kaubandusest tänases maailmas, ütles Vitsur, et kuigi II maailmasõja järgset karmimat kriisi, ei saa võrrelda Suure Depressiooniga, on seis ikkagi keeruline, kuna maailma ühisvõlg on palju suurem kui toona ning riikide teenindusvõime paljuski olematu.

„Me ei saa enam rääkida riikide suveräänsusest selle klassikalises mõistes, kuna maailmariikide vahelised suhted on läinud reeglites riigivalitsuste üleseks ning suured organisatsioonid määravad reeglid,“ mainis Vitsur.