Nüüd aga võttis Viimsi vald kätte ja kuulutas antud sildi reklaamiks, nõudes poelt reklaamimaksu tasumist ja keelates maksmata jätmisel sildi väljas hoidmise. Kuna poe eelarve ei näe ette eraldi reklaamiraha informatiivse sildi eest, ei ole seda enam uksel.

Viimsi valla kommunaalameti juhataja Alar Mik kinnitab, et poel on tõepoolest kõnealuse sildi kasutamine ära keelatud. Põhjuseks toob Mik alles hiljuti vallas kehtima hakanud reklaamimaksu ja seda reguleeriva välireklaami määruse. Määrus on vastu võetud volikogu poolt ning määrus hakkas kehtima selle aasta veebruari algusest.

„Tulenevalt Viimsi valla reklaamimäärusest on piimareklaami puhul tegemist välireklaamiga, mis küll asub hoones sees, aga on avalikkusele suunatud ning seda käibe või müügi suurendamise eesmärgil. Tegemist on igal juhul reklaamiga,“ ütles Mik Delfile.

Vastavalt määrusele tuleb iga reklaami, ka selle pealt maksta reklaamimaksu. „Viimsi vallas on üleval olnud teisigi talutoodete reklaame, mis on A4 paberil ja nende eest on kenasti reklaamimaks tasutud,“ selgitas Mik tuues eeskujuks teised taolised juhtumid.

Sildi uksel hoidmine maksaks 17 senti ööpäevas

Reklaamimaksu määr Viimsi vallas on 34 senti ruutmeetri kohta, kui aga reklaam jääb alla poole ruutmeetri, siis arvestatakse maksustatavaks pinnaks pool ruutmeetrit. Ehk antud reklaami puhul oleks ööpäevane maks 17 senti, kuna reklaam oli alla poole meetri.

Kauplus ei ole aga Miku sõnul oma murega valla poole pöördunud ega nõu küsinud. „Mitmed ettevõtjad on käinud vallavalitsuses konsultatsioonidel, kui nad koostavad ribareklaame või silte oma ettevõtte fassaadile ning vallavalitsus on alati neid ettevõtjaid reklaamialastes küsimustes nõustanud ja aidanud,“ sõnas Mik.

Piimamannerg aknale?

Miku sõnul on murekohale ka odavam ning nutikam lahendus. „Antud juhul võib ju kaupluse pidaja värskest piimast mingil muul moel märku anda – panna näiteks piimamüüki tähistava piimamannergu ukse kõrvale või vaateaknale,“ soovitas Mik asjale kavalusega läheneda.

Varasemalt kehtiv reklaamimaksumäärus ei käsitle vald Miku sõnul vaateakendel olevat reklaamina.