Meie probleemid ja hädad tulenevad sellest, et ebastabiilses majanduskonjunktuuris nagu praegu ja ka eelolevatel aastatel maailmas oodata on, on kõige keerulisemas olukorras tugevalt ekspordile orienteeritud majandused.

Väga suure avatuse tõttu mõjutavad meid tõusud ja langused maailmamajanduses palju enam kui meist rohkem suletud majandustega riike.

Seega ei saa me tulevikuarengute hindamisel arvestada niivõrd praeguse suhteliselt rahuldava olukorraga siseturul, vaid halveneva olukorraga ekspordisektoris, mis ajapikku hakkab paratamatult avaldama mõju ka meie sisetarbimisele.

Samas võime loota, et seda negatiivset mõju jääb pehmendama suhteliselt sõltumatutest allikatest finantseeritavad remondi- ja rekonstrueerimistööd.

Kuivõrd eelolevatel aastatel jääb maailma majanduskonjunktuur ilmselt üsna ebastabiilseks, oleks Eestil vaja mõelda sellele, kuidas lisaks remondi- ja rekonstrueerimistöödele sisemajandust veelgi elavdada.

Statistikaamet teatas täna, et esialgsetel andmetel kasvas Eesti sisemajanduse koguprodukt (SKP) aasta esimeses kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 3,9 protsenti.