Kui kõige valusam alkoholipoliitika meede otsustatakse kabinetivaikuses, siis miks kulutada kuude kaupa aega sellesama valitsuse liikme kutsel Sotsiaalministeeriumi alkoholipoliitika töörühmas? Osalusdemokraatia etendamine on osalejaid alahindav ning kulutab ettevõtjate aega, teatas Liviko.

On lausa solvav, et aktsiise ja maksukoormust tõstes on unustatud nii valimiseelsed lubadused aktsiisid rahule jätta kui ka igasugune analüüs järjekordne alkoholiaktsiisi tõusu tagajärgedest.

Sellise uisapäisa tegutsemise tagajärg on viie aastaga peaaegu poole võrra vähenenud Eesti kange alkoholi müük – suur osa turust on langenud illegaalse kaubanduse osaks.

Venemaa ja Eesti vahel kurseerivate viinakullrite ees ei saa lõpmatuseni silmi sulgeda. Suutmatus alkoholi salakaubandusele piiri panna häirib väga tõsiselt Eesti majandust ning salakaubana levivad surrogaadid kujutavad endast tõsist terviseohtu rahvale.

Ebakohaselt kõlab konstateering, et aktsiisi tõstes peab salaalkoholi müügi kasvuga arvestama ning et suhtumine salakaubandusse on muutunud.

Ma ei tea, millel rahandusministri hinnang tugineb, kuid Turu-uuringute AS-i äsja avaldatud arvamusuuringu kohaselt peavad inimesed salakaubanduse peamiseks põhjuseks kõrgemat maksumäära kui riigi elatustase lubaks.

Samuti tunnetavad Eesti inimesed, et viimase kolme aasta jooksul on salakaubanduse levik kasvanud.

Ainult 22 protsenti Eesti elanikest mõistab salakaubanduse täielikult hukka. Kahjuks õigustab 15 protsentiEesti elanikest täielikult salakaubaga tegelemist ja salakauba tarbimist.

Lausa 73 protsenti Eesti elanikest loeb maksumäärade ja aktsiiside vähendamist kõige paremini toimivaks abinõuks illegaalse kaubanduse piiramiseks.

Eesti alkoholipoliitikat tuleb vaadelda kooskõlas Läti ja Leeduga. Kui me ei taha massilist alkoholiturismi, mis Eestist raha Lätti viiks, siis ei tohi alkoholi aktsiisiisiga üle kriitilise piiri minna. Avatud piirid peaksid kohustama riiki maksude kogumise kõrval tundma vastutust ka Eesti ettevõtete ellujäämise eest – et oleks, kes makse maksaks ja kes tööd annaks.