„Kui täna on elektri ost ja võrguteenus kliendi jaoks tihedalt põimunud, siis turu avanemisel see muutub. Järgmisest aastast saab iga klient valida elektrimüüjat, kuid tema kodu või ettevõttega ühendatud võrk jääb ikka samaks,“ selgitas eristumise vajadust Elektrilevi juhataja Tarmo Mere.

Eesti Energia kontsernis müüb elektrit Eesti Energia ja võrguteenuse ehk elektri kohaletoimetamise ja elektrivõrgu haldamisega tegeleb Elektrilevi.

Elektrilevi võrgu kaudu saavad võrdsetel tingimustel elektrit müüa kõik elektrimüüjad.

„Võrguettevõtja kohuseks on kõiki võrdselt kohelda. Müüjatele võimaldame samadel tingimustel elektri müüki, klientidele pakume teenuseid või likvideerime rikkeid ühetaolistel alustel, sõltumata nende valitud elektrimüüjast,“ lisas Mere.

Võrguettevõtjad on loomulikud monopolid kõikjal maailmas, sest see on ühiskonnale võrgu ülalpidamiseks kõige efektiivsem viis. Et mitut paralleelset elektrivõrku samasse kohta ei ehitata, reguleeritakse võrguettevõtjate tegevust seaduste ja riikliku järelevalvega.

Nii jääb ka võrguteenuse hind, mis moodustab ligikaudu kolmandiku elektriarvest, avatud turul endiselt riigi kontrolli alla.

Vajadusele eristada kontserni konkurentsi- ja võrguäri eraldi kaubamärkide kaudu viitab ka Euroopa siseturu direktiiv ja Eesti elektrituruseaduse uuendamise eelnõu.

See nõue on seatud rohkem kui 100 000 kliendiga elektrifirmadele.