Projekti algetapis loodetakse abistada 5000 noort tööotsijat. Projektiga katsetatakse ka plaani muuta Euroopa tööturuasutuste võrgustik EURES üleeuroopaliseks tööhõiveteenistuseks, teatas Euroopa Komisjon.

„Katseprojekt „Sinu esimene EURESi töökoht” on esimene samm sellise spetsiifilistele vajadustele kohandatud tööhõiveteenuse väljatöötamiseks, mis aitaks inimestel leida tööd teises Euroopa riigis,“ ütles ELi tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasatuse volinik Lázsló Andor.

Komisjon teatas käesoleva aasta tööhõivemeetmete paketis, et EURESi süsteemi on kavas parandada, et muuta Euroopa tööjõuturg läbipaistvamaks ning viia kokku tööotsijad ja -pakkujad.

Süsteemi kaudu on juurdepääs ELi vabadele töökohtadele lihtsam ja andmete edastamine toimub reaalajas, samas antakse tööandjatele teavet sobivate oskustega kandidaatide kohta.

„Kui hõlbustatakse töö leidmist inimestel, kellel on oskused, mida vajatakse mõnes teises riigis, võib see aidata leevendada Euroopa tööhõivekriisi,” lisas Andor.

Tegevuskava kohaselt aitavad neli selleks väljavalitud tööhõiveagentuuri Saksamaal, Hispaanias, Taanis ja Itaalias leida noortel tööd muus liikmesriigis kui nende elukohariik.

Noortele ELi kodanikele vanuses 18 kuni 30 aastat antakse töökoha leidmiseks vajalikku teavet ja abi, aga ka võimalikku rahalist toetust töötaotluse esitamiseks või koolitusteks.

Väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted, kus on kuni 250 töötajat, saavad taotleda rahalist abi äsja tööle võetud töötajate koolituskulude osaliseks katmiseks ning nende sisseseadmise toetamiseks.

Täna avaldatud väljaanded „Euroopa vabade töökohtade seire” ja „Euroopa töökohtade liikuvuse bülletään” aitavad kaasa sellele, et tööotsijad leiaks endale töökoha teises riigis.

Neis esitatakse põhjalik ülevaade Euroopa tööturu uudistest ja tõstetakse esile valdkonnad, kus on kõige rohkem tööpakkumisi.

Praegu otsib tööd üle 5,5 miljoni noore eurooplase. Kõige rohkem vajatakse aga müügiesindajaid, finantsspetsialiste, majapidajaid ja toitlustusteenindajaid.