"Otsus saastekvoote eraldada ei ole veel lõplik - Euroopa Komisjoni kliima peadirektoraat andis kvootide eraldamiseks küll nõusoleku, ent konkurentsi peadirektoraat ei ole veel otsust langetanud," selgitas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik Delfile.

Esimese otsusega anti Venniku sõnul luba eraldada Eestile 21 miljoni tonni CO2 kvoote. Samas on riik esitanud avalduse 18,9 tonni saastekvootide tasuta jagamiseks, mis tähendab seda, et ülejäänud osa Eestile antavatest kvootidest müüb riik oksjonil.

Elektri hinda tasuta saastekvootide eraldus Venniku sõnul ei mõjuta, kuna 2013. aastast hakkab elektri hind kujunema börsil, kus hinda hakkavad mõjutama 350 börsil kauplevat turuosalist.

Euroopa Komisjon teatas eelmisel nädalal, et nõustus Eesti, Leedu ja Küprose taotlustega jätkata ELi heitkogustega kauplemise süsteemis tasuta saastekvootide eraldamist elektrijaamadele pärast käesolevat aastat.

Aastatel 2013–2019 eraldatakse neile riikidele elektrijaamadele tasuta ligi 35 miljonit saastekvooti. Saastekvootide arv väheneb iga aastaga ja jõuab nullini 2020. aastal.