„Kui ma kõikidele küsimustele täna õigeid vastuseid teaksin, oleksin suure tõenäosusega mingi pendlimees või mustlaste esiennustaja,“ ütles Viru Muna müügidirektor Ülo Roonemaa, kui Delfi Majanduse uuris mehelt munahindade tuleviku kohta.

Kevadel, kui rahvas vaevles munadefitsiidi käes ja poodides käis võitlus iga viimse karbi pärast, arvasid mitmed kauplused ja tootjad, et mai lõpuks olukord laheneb ja hinnad langevad või vähemalt muutuvad stabiilsemaks.

Suvel mune ei sööda

„Peale pühi tarbimise ja hindade rahunemine toimus, kuna ilmselt on maha rahunenud tarbija, kes enne pühi ja veel ka ajakirjanduses räägitust lähtudes kartis munadest hoopis ilma jääda,“ ütles Roonemaa.

Roonemaa sõnul osteti kevade alguses mune tagavaraks ja seega kevadel ostmine vähenes.

Oma mõju avaldab Roonema arvates ka suve algus ja suvi, sest siis algab grillihooaeg, koolide, lasteaedade sööklad lõpetavad töö ning seega nõudlus muna järele muutub väiksemaks.

„Igal suvel võib täheldada mõningast tarbimise langust. Samas võin öelda, et Eesti siseselt munade tootmist suurendatud pole, pigem on see kevadisest mõnevõrra väiksem,“ ütles Roonemaa.

Muna hind kõrgem, kui aasta alguses

Roonemaa sõnul pole üldiselt munade tavahind eriti palju kukkunud, mõnel juhul isegi tõusnud. „Kui räägime „ostukorvimunast“, siis on sellise muna müügihind erinevates kettides ja erinevate tootjate poolt tarnituna vahemikus 1,15 kuni 1,70 eurot keskmise suurusega 10 muna kohta,“ ütles Roonemaa.

Mõnedes kauplustes maksab kümme keskmise suurusega muna aga mehe sõnul 1,25 kuni 1,35 eurot karbi kohta ja see hinnaerinevuse on Roonema arvates põhjustanud teiste poodide poolt lisatav marginaal, mis võib tekitada kohati hinnaerinevuse lausa poole euro suuruses.

„Umbes sama hinnatase oli ka märtsi lõpus (munadefitsiidi ajal toim.), mõningate väikeste erinevustega. Tõsi, on tekkinud niinimetatud kampaaniamüüke, kas nädalavahetuse või nädalakampaania, kus sellise muna hind on olnud 0,99 kuni 1,04 eurot,“ märkis Roonemaa.

Müüjaks on mehe sõnul enamasti Läti suurtootja Baltecovo. „Ka hinnad poodides on osalt langenud seetõttu, et poed on oma marginaale tublisti alandanud ning osaliselt on ka tootjahinnad alanenud, aga mitte eriti palju,“ sõnas Roonemaa hetke olukorra kohta.

Munaturg püsib ebastabiilsena

Edasise kohta on mehe sõnul väga raske prognoose teha, sest kogu Eesti väikest turgu mõjutavad Euroopa suurte riikide turud.

„Nii kui seal nõudlus järsku jälle tõuseb, võib oodata ka meil mingit mõjutust ja kui nõudlus väheneb, siis samuti. Karta on, et see munaturg jääb mõningaks ajaks veel ebastabiilseks, kus pole välistatud ei tõusud ega langused. Eks sügisel oleme targemad, suvi ja sellega seonduv madalam tarbimine möödas ja asjad rohkem paigas. Palju sõltub ka sellest, milliseks kujunevad sügisel sööda põhikomponentide (teravili, soja) hinnad,“ ütles Roonemaa.

Loomulikult mõjutab Roonemaa sõnul munakarbi hinda ka see, kui palju kanalaid sügiseks renoveeritakse ja kui suureks kujuneb munade kogutoodang Euroopas.
„Aga nii see põllumajandus juba kord on - täna ühtmoodi ja homme juba teisiti,“ ütles Roonemaa.