Elektrimüüjat võib vahetada kas või igal kalendrikuul, kuid arvestama peab, et vahetuse protsess kestab 21 päeva.

Elektrimüüja vahetamine on sarnane telefoni- või mobiilioperaatori vahetamisele: tarbijal tuleb sõlmida leping uue elektrienergia müüjaga, kes ise lõpetab lepingu senise elektrimüüjaga.

Arvestada tuleb seda, et igasse koju või kontorisse saab üheaegselt elektrienergiat tarnida ainult üks pakkuja.

Kui elektritarbija tahab endale osta kindlust ning pikemaks ajaks elektrihinda fikseerida, siis need teenused sõlmitakse teatud tähtajaks, mil on kohustus elektrit kokkulepitud hinnaga osta.

"Teiste riikide kogemuse põhjal võib ennustada, et elektrimüüjate vahetamine ei kujune turul väga levinud praktikaks," ütleb advokaadibüroo Sorianeni vandeadvokaat Kaupo Lepasepp.

"Ilmselt ei suuda elektrimüüjad pikaajalises perspektiivis pakkuda sedavõrd erinevaid elektrihindu ja pakette, et see ka väiketarbijatele ära tasuks - otsida pidevalt, kes müüb mulle turul kõige parema hinnaga elektrit."

Lepasepp usub, et paljud jätkavad elektrituru avanedes vanaviisi.

Elektrimüüjat saavad valida üksnes need, kelle nimel on kehtiv võrguleping, sest võrgueeskiri sätestab, et turuosaline saab elektrimüüjat vahetada tarbimiskoha mõõtepunkti kohta sõlmitud võrgulepingu alusel.

Portaali avatud2013.ee andmetel ei saa tarbija ka pärast 1. jaanuari 2013 valida võrguettevõtjat, kes elektrienergia koju või kontorisse toimetab. Elektrituru avanemine ei puuduta võrguteenuseid, seega jääb võrguettevõtja igal tarbijal samaks.

Turu avanemine puudutab vaid kolmandikku elektriarvest: elektrienergia hinda.