Võlanõuete ost-müük ei ole midagi eriskummalist, küsimus siiski tekib, miks peaks tahtma näiteks kellegi 415 euro suurust võlga osta 120 euro eest.

Balti Võlgade Sissenõudmise Keskuse OÜ juhatuse liige Alar Kondratjev ütles Delfile, et huvi võlanõuete järele on täiesti olemas.

Ostjaks võivad olla võlgnikuga seotud isikud, ostes nõude kas siis üllatuseks või võlgniku eest välja.
"Tihti vaatab võlgnik ise, et saab sealt oma võla soodsamalt kätte," sõnas Kondratjev ja lisas, et kui ta ka nõude teiste inimeste kaudu välja ostab, siis ettevõte tavaliselt kätt ette ei pane.

Kolmandaks tunnevad võlanõuete vastu huvi professionaalsed võlanõudjad, kes juba teavad, mida nõudega teha.

"Kui keegi tänavalt tahab osta, siis ega me väga altid müüma ei ole," sõnas Kondratjev. "Eelkõige põhjusel, kui me pole kindlad, mil moel võlga tagasi nõudma hakatakse."

Kondratjevi sõnul ei ole täitemenetluses olevate võlanõuete korral üldjuhul vaja võlga täiendavalt sisse nõuda. "Võlgnevuse ostmisel tuleb täiturit informeerida, et võlg on ostetud ja raha, mis tulevikus selle lepingu osas laekub, laekub uuele võlanõude omandajale," selgitas ta.

Üldjuhul saavad müügisolevate võlgade põhiosad makstud keskeltläbi kuue aasta jooksul. Balti Võlgade Sissenõudmise Keskus eelistab siiski "raha kohe kätte" võimalust, pealgi on isikute nimede avaldamine hea vahend, kuidas võlgnikke kiirelt oma võlaga tegelema panna.

Võla müümisel ei tohi võlgniku isikuandmeid reeglina avaldada. Tegemist on aga kohtumenetlusest läbi käinud ning täitemenetlusse jõudnud nõuetega, mistõttu on antud isikute andmed kohtulahendite registris avalikud ja see on nüanss, mispärast ei teki siin Kondratjevi sõnul isikuandmete avaldamisel probleemi.
"Kui inimene on keelanud oma kohtulahendit avaldada, siis selle kohta infot ei saa, aga üldjuhul on andmeid kõik avalikud," selgitas ta.

Inimesed on oma andmete avaldamise järel pöördunud ettevõtte poole nõudmisega "Me oleme isikutega teinud kokkuleppeid ning nende nimed seejärel maha võtnud. Kui isik hakkab maksma, isegi kui ta ei osta seda võlgnevust, me võtame ta andmed lihtsalt maha," kinnitas Kondratjev.