„Eesti kogemus põlevkivi vallas on maailmas väga nõutud, sest põlevkivivarusid soovivad kasutusele võtta mitmed riigid ning just põlevkivis nähakse nafta alternatiivi. Põlevkivitööstusel on maailmas suur kasvu- ja arengupotentsiaal ning Eesti Energia saab pakkuda seda, mida vajatakse: pikaajalist kogemust ja toimivat põlevkivitööstust,“ sõnas Eesti energia juhatuse esimees Sandor Liive Eesti Energia teatel.

Jordaania energia ja maavarade minister Alaa Batayneh kinnitas, et riigi huvi põlevkivi kasutusele võtta on suur ning koostööd Eesti Energiaga hinnatakse kõrgelt. “Põlevkivi kui energiaallikas on Jordaaniale oluline nii energiajulgeoleku kui ka majanduslikus mõttes. Rajades Jordaaniasse põlevkivielektrijaama saame aastas ainuüksi vedelkütuste importi vähenda enam kui 500 miljoni dollari võrra,“ ütles ta. Valdav osa praegu Jordaanias toodetud elektrist genereeritakse raske kütteõli ja diiselkütuse baasil.

Liive sõnul kinnitab saavutatud kokkulepe, et Jordaania valitsus usub, et Eesti Energia on õige partner riigi põlevkiviressursi arendamiseks ja kasutusele võtuks. Jordaania valitsus ja NEPCO aitavad projekti arengutele aktiivselt kaasa, sest võrreldes tänaste tootmisportfelliga tagab põlevkivielektrijaam nii energiajulgeoleku kui ka senisest madalama elektrihinna ning loob uusi töökohti.

„Nagu Eestiski ei leidu Jordaanias naftat ega gaasi ning põlevkivi on ainuke kodumaine kütus, millega on võimalik katta riigi vajadust energia osas. Jordaania arendusprojekt on väga perspektiivne, sest nõudlus kodumaise energia järgi on riigis väga suur ning lahendust nähakse eelkõige kohalike põlevkivivarude kasutuselevõtus,“ lisas Liive.

Jordaania elektri- ja õlitootmise projektide arendus sujub plaanipäraselt, selle aasta esimeses kvartalis lõpetati täiendavad geoloogilised välitööd Attarat Um Ghudrani põlevkivimaardla lääne- ja põhjapoolsetel aladel. 2011. aastal läbi viidud maardla idaala geoloogilised tööd on jõudmas lõpule ning praegu tehakse täiendavaid kontrollpuurimisi ja analüüse lõpliku geoloogilise 3D mudeli loomiseks.

Jordaania elektriprojekti rahastamine toimub projektfinantseerimisena, mis lubab piirata projekti finantsriski sinna paigutatud omakapitaliga. Arendusprojektis osaleb Eesti Energia kõrval finants- ja strateegilise partnerina Aasia üks juhtivaid energiaettevõtteid YTL Power International Berhad (YTLPI) ning Eesti Energia Jordaania partnerfirma Near East Investment (NEI).

Eesti Energiale kuulub projekti enamusosalus , YTLPI panustab 30% ulatuses ja NEI-le kuulub 5 protsenti projektist. Arenduse finantseerimiseks kaasatakse laenukapitali , lisaks kaalutakse täiendava finants- või strateegiliste investori kaasamist. Praeguseks on Jordaania õli- ja elektriprojektide eelarendustesse investeeritud umbes 6,5 miljonit eurot, kahe eelarendusprojekti kogumaksumus on umbes 30 miljonit eurot. Jordaania arendusprojekti kulud ei kajastu Eesti elektri- ja võrguteenuse hinnas.

Lisaks põlevkivi elektrijaamale kuulub Eesti Energia Jordaania arendusprojekti umbes 38 000 barrelilise päevatoodanguga õlitehas. Eesti Energia on nende projektide arendaja ja eestvedaja ning Enefit-tehnoloogia tarnija põlevkiviõli tootvale tehasele. YTLPI panustab lisaks finantsinvestori rollile projekti elektritootmise arendusse.