Indrek Holst selgitas Vikerraadio saates "Uudis+", et on välja kujunenud, et elamisväärne pension võiks olla 65% viimasest sissetulekust, siis inimesed ei kaota oma väljakujunenud elustandardis.

Majandusteadlane Andres Arrak on väitnud, et pensionifondidele ei saa loota ja Eestis kehtiv kolmesambaline pensionisüsteem pikas perspektiivis elamisväärset elu tulevikus vanemas eas ei taga. Holst nõustus, et tänaseid numbreid vaadates võib sellega nõustuda, vahendas ERRi uudisteportaal.

"Põhimõtteliselt hakatakse meie pensioni tulevikus finantseerima umbes samamoodi nagu täna, ainult määrad võib-olla peaksid teised olema - kui palju ühiskonnas suudetakse maksudena inimestelt või siis majandusest tervikuna kokku koguda ja siis see pensionäridele välja jagada, ja kui maksudega ei anna rohkem kõrgemale minna, siis jääb küsimus, millest me finantseerime ülejäänud osa," rääkis Holst.

Tema hinnangul peaks riik praegu rohkem rääkima sellest, kui palju on vaja elamisväärse pensioni jaoks raha.

SEB prognoosi kohaselt tuleb praegusele põlvkonnale elamisväärse pensioni maksmiseks koguda 2040. aastaks pensioni II ja III sambasse 30 miljardit eurot. Viimase kümne aastaga on pensionisammastesse kogutud ligi miljard eurot ning järgmise kolmekümne aastaga jõutakse sama tempo püsimisel pensionivarade mahuga 12 miljardi euroni, millest siiski ei piisa elamisväärse pensioni maksmiseks kõigile eestimaalastele.