Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ütles oma kõnes nõukogu istungil, et Eesti toetab komisjoni ettepanekut rahastada 50 miljardi euro ulatuses investeeringuid Euroopa taristusse, samuti toetab 10 miljardi euro Ühtekuulusfondi raha ümbertõstmist EÜR-i transpordi valdkonna projektide elluviimiseks, kirjutas BNS.

"Eesti jaoks on tähtis, et EÜR rakenduks oma praeguses ulatuses, kus eesmärgiks on euroliidu kiirem ühendamine ning tehnilise taristu ühtlustamine," lisas Parts. "Seetõttu leiame, et raha vähesuse tõttu tuleb keskenduda eelkõige põhivõrgustiku ( core-network) prioriteetidele."

Partsi sõnul on kokkulepe Eestile väga oluline, kuna see tähendab Euroopa Liidu kinnitust Rail Balticu ehitusele. "See ei ole pelgalt Eesti või Baltikumi, vaid kogu Euroopa ühendamiseks vajalik investeering," ütles ta. "Laiemalt võttes näeme, et EÜR panustab oluliselt Euroopas majanduskasvu ja töökohtade loomisesse."

Euroopa ühendamise rahastu eesmärk on võimaldada ette valmistada ja ellu viia Euroopa Liidu ühishuve kajastavaid projekte energia, transpordi ja telekommunikatsiooni sektoris, kiirendades investeerimist üleeuroopalistesse võrkudesse läbi avaliku ja erasektori poolse rahastamise kaasamise.

EÜR-i määruses on välja toodud sektoripõhised eesmärgid transpordi-, energeetika- ja telekommunikatsiooni võrgustiku arendamiseks perioodil 2014–2020 koos ühenduse poolse valdkondade rahastamise mahuga. Täpsema rahastuse jaotuse lepib Euroopa Liit kokku hiljem.