Vastavalt tulumaksuseadusele on üldine maksuvaba tulu aastas 1728 eurot, lisaks saab kasutada maksuvabastust pensionilt ja maksuvabastust tööõnnetus- või kutsehaigushüvitiselt, teatas maksu- ja tolliamet.

Juhul, kui maksumaksja saab tulu mitmest kohast, siis on tal kohustus teavitada tööandjaid ja selgitada, milline neist arvestab üldist maksuvaba tulu ja milline maksustab väljamaksed esimesest eurost.

Inimesed, kes saavad pensioni ja samaaegselt töötavad, peavad samuti tegema valiku kas üldist maksuvaba tulu arvestab sotsiaalkindlustusamet või tööandja.

„Kahjuks on ikka veel palju inimesi, kes saavad üldist maksuvaba tulu mitmest kohast. Kuna maksu- ja tolliametil on see info olemas, siis tänavu tahame neid maksumaksjaid teavitada enne, kui saabub tulumaksu juurdemaksmise tähtaeg 2. juulil," sõnas maksu- ja tolliameti teeninduskorralduse osakonna juhtivspetsialist Hannes Udde.

„Arvestuslikult tuleb 1500 inimesel täiendavalt tasuda ligi 100 000 eurot tulumaksu. Need, kes nimetatud tähtajaks tulumaksu ära ei maksa, peavad täiendavalt tasuma intresse," lisas Udde.

Selleks, et järgmisel aastal ei tuleks tulumaksu juurdemaksmine üllatusena, soovitab amet juba praegu selgeks teha, kust kasutatakse üldist maksuvaba tulu.

Möödunud. aasta tulumaksu juurdemaksmise tähtaeg on 2. juulil 2012, füüsilisest isikust ettevõtjatele ja neile, kes said kasu vara võõrandamisest on tähtaeg 1. oktoobril 2012.