Swedbanki makroanalüütik Annika Paabuti sõnul avaldas Tallinna BETI väärtuse tõusule kvartaalses võrdluses mõju intressimäärade langus, kiiremat paranemist piirasid samas mõnevõrra kerkinud korterihinnad, teatas pank.

„Tallinnas on korterihindade taastumine olnud ka kõige kiirem, mis on tingitud arvatavasti peamiselt tööturu olukorra märksa kiiremast paranemisest ning kõrgemast kindlustundest, millele on kaasa aidanud euroalaga liitumine mullu jaanuaris. Lisaks võib eeldada varasemast suuremat välisinvestorite nõudlust Tallinna kinnisvara järele,“ selgitas Paabut indeksi muutuse põhjuseid.

Swedbanki poolt kvartaalselt avaldatava indeksi arvutamisel on võetud aluseks leibkond, kelle sissetulek on võrdne 1,5 keskmise netopalgaga ja kes soovib osta 55 ruutmeetri suurust korterit.

Kui indeksi väärtus on suurem kui 100, on leibkonna jaoks eluase taskukohane. Seejuures on arvestatud, et leibkonna kodulaenu tagasimaksed ei tohi ületada 30 protsenti netopalgast.

Kodulaenu sissemakse kogumiseks vajaminev aeg, 15 protsendi sissemakse puhul, pikenes esimeses kvartalis kõigis kolmes pealinnas, olles tingitud korterihindade kasvust ning hooajaliste mõjutustega palgalangusest. Tallinna leibkonnal pikenes sissemakse kogumise aeg poole kuu võrra 25,3 kuuni.

Selleks, et korter muutuks taskukohaseks, peab indeksis valitud leibkonna teenitav netopalk Tallinnas olema vähemalt 752 eurot, Vilniuses 796 eurot, seevastu Riias peab valitud leibkonna kuine netosissetulek taskukohasuse tingimusele vastamiseks olema vaid 585 eurot ehk umbes veerandi võrra madalam kui ülejäänud pealinnades.

BETI väärtus on 100 sel juhul, kui leibkond maksab 30% oma netopalgast kodulaenu tagasimakseteks.

Kui indeksi väärtus on suurem kui 100, on leibkonna jaoks eluase taskukohane. Mida kõrgem on indeksi väärtus, seda taskukohasem eluase neile on.

Indeksi väärtus oli esimeses kvartalis 155,3, 154,5 mullu neljandas kvartalis.

Balti eluaseme taskukohasuse indeks on informatiivne näitaja, mis põhineb avalikel makromajanduslikel andmetel ega jaga otseseid soovitusi ega juhiseid, sealhulgas leibkonna võimaliku laenuvõtmise või panga laenupoliitika kohta.