Võidetud riigihanke lepingu järgi ehitab G4S ülikoolilinna ühistranspordi sõidukite liikumise kohta infot koguva ning esitava tehnilise lahenduse, samuti vastutab hanke võitja infosüsteemi toimimiseks vajaliku tarkvara loomise eest, teatas G4S.

Tegemist on Eestis ainulaadse infosüsteemiga, mille abil saavad sõitjad ja bussijuhid hoida end jooksvalt kursis busside sõidugraafikute ja liikumisega.

„Ehitatava infosüsteemi võtmesõnaks on mugavus – peatuses bussi ootav sõitja ei pea enam nuputama, millal tegelikult buss jõuab. Ka bussijuhid saavad tänu targale süsteemile senisest rohkem keskenduda ohutule liiklusele ja sõitjate teenindamisele,“ selgitas G4S Eesti turvatehnikadivisjoni direktor Priit Valk.

Infotabloodega varustatakse kõik Tartu linna liinibussid, seadmete ja tabloode paigaldamisel lähtutakse põhimõttest, et nii bussijuhid kui sõitjad saavad neid võimalikult mugavalt kasutada.

Busside liikumist jälgivad seadmed võimaldavad positsioneerida neid viie meetrilise täpsusega, süsteem võrdleb bussi tegelikku liikumise aega liinigraafikuga, kuvades juhi ekraanile kõrvalekalde liinigraafikust.

Kui süsteem tuvastab liinigraafikust mahajäämuse rohkem kui viis minutit, küsib ta bussijuhilt põhjendust. Samuti võrdleb nutikas seade bussi liikumise trajektoori etteantud liini marsruudiga.

Bussi kõrvalekaldel rohkem kui 50 meetrit antakse bussijuhile hoiatus. 10 Tartu bussi saavad sõitjate loendamise seadmed ning 44 bussipeatusse pannakse üles busside liikumise kohta informatsiooni edastavad tablood.