Mis puudutab Euroopa Keskpanga (EKP) edasisi kavatsusi, siis siin on olulised kaks asjaolu. Esiteks tuleb aru saada sellest, et võlakriisi kontekstis istutakse ikka sõna otseses mõttes paraja portsu otsas.

Teiseks tuleb aru saada sellest, et EKP on oma tegevusega jätkuvalt n-ö ajast maas, ehk ei ole seda nn parajat portsu mingilgi tõsiselt võetaval tasandil kontrolli alla saanud.

Mõlemad need asjaolud viitavad sellele, et ka edaspidi on tõenäoline nii baasintressi alandamine kui ka ilmselt ebakonventsionaalsed monetaarpoliitilised meetmed, mis peaksid hoidma reaalintressid negatiivsed või suruma need veelgi sügavamale miinusesse.

Seega kodulaenajad rõõmustavad, kuid hoiustajatega on täpselt vastupidine lugu. Tänasel päeval ilma riski võtmata oma kapitalile positiivset reaaltootlust ei tekita.

Euroopa Keskpank alandas neljapäeval baasintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra kõigi aegade madalaimale tasemele - 0,75 protsendile. Laenamise püsivõimaluse intressimäär alanes 1,5 protsendile ja hoiustamise püsivõimaluse intressimäär vähenes null protsendini.