Euroopas majandavad elamuvaldkonnas tegutsevad ühistud või kooperatiivid enam kui 10 miljonit eluaset, teatas Eesti korteriühistute liit.

Elanike jaoks tähendab ühistulise tegutsemise vorm enamasti rida eeliseid, sest ühistu lähtub eelkõige elanike huvist, mitte majandusliku kasumi suurendamisest. Samuti on oluline ka see, et liikmed omavad ühistu üle kontrolli , mis muudab ühistute juhtimise paindlikuks ja toetab esilekerkivate probleemide kiiret lahendamist.

Ühistud pakuvad oma liikmetele võimaluse kuuluda kogukonda ning arendada
koostööd elanike vahel CECODHAS Housing Europe president Vit Vanicek on
rõhutanud korteriühistute olulisust, tuues mitmel korral hea praktika
näiteks Eesti.

"Eestis on tugevad ja tegusad korteriühistud, ning see
tagab majade korrashoiu," nentis Vanicek.

"Pean korteriühistu mudelit Eestile parimaks ning elanikele tasukohaseimaks, kuna seeläbi on tagatud nii elanike huvide esindatus kui ka kortermajade olukorra parandamine," rääkis Vanicek.

Ülemaailmse ühistute aasta märksõnaks eluasemevaldkonnas on endiselt
energiasääst.

Vit Vaniceki sõnul on see eriti oluline Kesk- ja Ida-Euroopa riikide jaoks, sest nendes riikides vajab kehvas olukorras elamufond eriti ulatuslikku renoveerimist. Siiski on Eesti CECODHAS juhi hinnnagul üks eesrindlikumaid Euroopa riike, kui asi puudutab hoonete energiatõhususe parandamiseks ette nähtud võimaluste kasutamist, mida pakub Euroopa Regionaalarengu Fond (ERF).

Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse esimehe Andres Jaadla hinnangul on
mullu viieteistkümnendat sünnipäeva tähistanud Eesti Korteriühistute Liit täna üks Eesti tugevamaid katusorganisatsioone ja mittetulundusühinguid.

"Oleme suutnud oma liikmetele, kes meid usaldavad, suuresti abiks olla - olgu selleks siis ühistutele renoveerimiseks mõeldud finantsskeemi väljatöötamine, olulised seadusmuudatused või ka koolitustegevus - igal aastal saavad meie juures koolitust tuhanded ühistujuhid. Tänu neile teadmistele on aga sündinud ka hästi juhitud ja eeskujulikult majandatud, tugevad korteriühistud."