Kui mai lõpu ja juuni väljumistele oli veel saada viimase hetke pakkumisi, siis kuni augusti keskpaigani on Novatoursi puhkusereisidele vabasid kohtasid suhteliselt vähe.

Reisihuvilised eelistavad Riisbergi sõnul üha rohkem keskmise või kõrgema kategooria hotelle ning kasvamas on klientide hulk, kes broneerivad reisi varakult ette.

Aasta esimese nelja kuuga broneerisid Novatoursi kliendid juba üle 40 protsendi kogu hooaja reisidest. Suur osa varem reisi broneerinud klientidest lähevad puhkama kogu perega.

Sellel suve ja aasta suurimaks sihtkohamaaks on Türgi, mille reiside mahud on jäänud võrreldes mulluse suvehooajaga samale tasemele ja edasist kasvu tõenäoliselt oodata ei ole.

Samas Bulgaaria reisijate arvud kasvavad Riisbergi sõnul võrreldes 2011. aastaga 25 protsenti.

Traditsiooniliselt kuuluvad reisikorraldaja suvesihtkohtade hulka tänavu peale Türgi ja Bulgaaria ka Kreeta tuntud puhkepiirkonnad, otselendudega Tallinnast.

"Halb ilm kodumaal on reisikorraldaja leib. Novatoursi praktika kohaselt ostetakse just vihmastel päevadel kõige rohkem reise meie otsemüügi kontorist, edasimüüjate käest ja Novatoursi e-poest," rääkis Riisberg.

"Ükski erikampaania, soodushind ega muud turundusnipid ei suuda nii palju reise müüa, kui oskab seda teha „halb suusailm“ Eestis."

Eelmise aasta Eesti suvi oli võrreldes käesolevaga palav ja nii mõnigi reisihuviline lükkas oma puhkusereisi sügisesse. Mullu suve keskelgi võis leida viimase hetke pakkumisi.

Tänavu on inimesed taas teadvustanud, et kõik Eesti suved ei ole vennad – ühel suvel antakse rohkelt rannailmasid, teisel aga on taevaluugid valla, merevesi jahe ja viimase hetke pakkumisi lõunarannikule pole.

"Suvi tšarterturisminduses algab palju varem ja lõpeb palju hiljem, kui astronoomiline suvi – lühikesest Eesti suvest rääkimata. Planeerime oma suvehooaega vähemalt pool aastat ette," sõnas Riisberg.

"Suvehooaja müügi avasime juba mullu detsembris. Väljalennud suvesihtkohtadesse algavad tavaliselt aprillis ning kestavad oktoobrini. Seega on meie ehk reisikorraldajate suvehooaeg lausa pooleaastane."

Populaarseim puhkuseperiood on seitse ööd ja reisipakettide keskmised hinnad inimese kohta, jäävad suvehooajal ligi 500 euro juurde.

2012. aasta lõpuks prognoosib Novatoursi käibekasvuks 20 protsenti.