Elektrimüüjatest sõltumatus energiaportaalis www.energiaturg.ee on tarbijatel võimalus elektrimüüjate pakkumisi võrrelda, sobiv pakkumine enda jaoks välja valida ja sõlmida portaalis ka elektrimüüjaga leping, kirjutas BNS.

Advokaadibüroo Glimstedt energiaõiguse advokaat ja Energiaturu tegevjuht Moonika Kukke ütles BNS-ile, et elektrimüüjate tundmaõppimine, nendelt pakkumiste võtmine ja võrdlemine ning uue lepingu sõlmimine nõuavad tarbijalt aega ja pühendumist, loodav portaal kogub aga ühte keskkonda kokku elektrimüüjate hinnakirjad ja pakettide kirjeldused ning võimaldab neid võrrelda, nende kohta maaklerilt sõltumatut nõuannet küsida ja müüjaga ka lepingu sõlmida.

Kukke sõnul on elektrimüüjad lubanud uute hinnapakettidega avalikkuse ette tulla septembris–oktoobris ja loodavas portaalis on kavas kõik hinnapaketid ka avaldada ja omavahel võrdlusesse panna. Ta lisas, et Energiaturg loodab sellele, et elektrimüüjad on samuti tarbijate huvide eest väljas ja sõlmivad portaaliga koostöölepingu, tagades portaalis tarbijatele enda hinnapakettide täieliku kajastamise.

Kukke märkis, et Euroopa teistes riikides on hinnavõrdlusportaalid kas riigi või erasektori pakutav teenus ning tarbijatele väga oluline abivahend elektriturul toimuvast ja pakutavast arusaamiseks.

Ta lisas, et portaali heaks toimimiseks on oluline müüjate koostöötahe ja tarbijate ligipääs andmelaos hoitavatele tarbimisandmetele.

Energiaturu omanikud on investor BE Energia, IT arendusega tegelev Energy Systems OÜ ja õiguskompetentsi pakkuva advokaadibüroo Glimstedt tütaräriühing Glimstedt Energia OÜ.

Praegustel andmetel hakkavad peale 220 Energia väiketarbijatele järgmisel aastal elektrit müüma Eesti Energia, Latvenergo, Imatra Elekter ja VKG Elektrivõrgud.

Vastavalt Eesti ühinemislepingule Euroopa Liiduga avaneb 2013. aasta alguses elektriturg täies mahus kõikidele tarbijatele. Igaüks saab valida endale sobiva elektrimüüja ja hinnapaketi.