Tegemist on Eesti tervishoiusektori, Teenusmajanduse Koja ning EASi koostööprojektiga. Selleks tuleb aga kasvatada tervishoiusektori võimekust teenindada nii Eesti kui ka välispatsienti, suurendada tervishoiuteenuste osutajate ekspordikäivet ning tugevdada Eesti kui tervise- ning meditsiiniriigi mainet.

Medicine Estonia projekti eestvedaja ja juhatuse liikme Raul Niine sõnul on Medicine Estonia klaster Teenusmajanduse Koja algatus, mille tulemusel kasvab läbi koostöö tervishoiusüsteemi konkurentsivõime.

“Väga oluline on tuua meie tervishoiusüsteemi läbi teenuste ekspordi lisaraha, et arstid püsiks Eestis ning Eesti patsiendile oleks tagatud kvaliteetne arstiabi.

Mul on suur heameel, et esmakordselt tehakse seda haiglate ja kliinikute ühise koostööprojekti raames. Esmaste välisturgudena näeme me Soomet ja Loode-Venemaad, kindlasti annab projektile lisahoogu ka 2013. aasta oktoobris käivituv patsientide vaba liikumine Euroopa Liidus,” selgitas Raul Niin Medicine Estonia tulevikuplaane.

Projektis osalemine annab teenuseosutajale võimaluse arendada oma ekspordivõimekust ning tutvustada oma ekspordile sobivaid teenuseid sihtturgudel.

“Arvestades Eesti raviteenuste head kvaliteeti ning kaasaegset taristut on meie tervishoiuteenuste ekspordil kasvuruumi. Edukas eksport hoiab arstid kodus ja tõstab nende mainet veelgi,” ütles projekti üks osalistest, doktor Mihkel Mardna.

Medicine Estonia tegevuste eelarve on kokku 630 000 eurot. Projekti teostamist toetab EAS klastrite programmi raames 70% ulatuses.

„Klastrisse koondumine on märk sellest, et erinevate valdkondade esindajad, st ettevõtjad, teadusasutused ja teised organisatsoonid on tunnetanud vajadust koostöö järele, mis tõstaks meditsiinivaldkonna ettevõtete konkurentsivõimet,“ kommenteeris EASi klastrite arendamise programmi koordinaator Tiiu Evert.

Eile toimunud Medicine Estonia projekti avakoosolekul valiti projekti juhatus, arutati projekti lähtekohti ning kinnitati tegevuskava. Medicine Estonia osalised näevad praeguste medistiiniteenuste ekspordi peamiste probleemidena omavahelist koordineerimata tegevust, teenuseosutajate väheseid teadmisi sihtturgudest ja potentsiaalsete patsientide madalat teadlikkust Eesti teenuseosutajate võimalustest.

Medicine Estonia juhatusse otsustati valida Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees Tõnis Allik, Dr Niine Nahakliiniku juht Raul Niin, Ortopeedia Arstid juht Ardo Reinsalu, Quattromed HTI Laborid esindaja Erki Mölder, Lääne-Tallinna Keskhaigla juhatuse liige Astrid Priimägi, Kliinik 32 juhataja Brit Pensa ning AS Hoolekandeteenused juhatuse esimees Maarja Mändmaa.

Projektil on kokku 20 liiget, lisaks Teenusmajanduse Kojale tervishoiuteenuse osutajad, teadus- ja haridusasutused, tervishoiuvaldkonna teised klastrid ja partnerid avalikust sektorist.