ESM-ile on asutamislepinguga kavas anda eelisvõlausaldaja staatus, mis tähendaks, et abisaaja maksejõuetuse puhul saaks mehhanism antud laenud tagasi enne teisi võlausaldajaid, kuid pärast Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) nõuete rahuldamist, vahendas BNS.

Sel nädalal kirjutas Kauppalehti, et säte ESM-i laenude eelisseisundi kohta on mehhanismi asutamislepingu preambulas, mitte loetelus tingimustest, milles lepingu osalised on kokku leppinud. Ajalehe hinnangul võiks seda kasutada tagauksena eelisvõlausaldaja staatusest loobumiseks.

Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinik Olli Rehn ütles sel nädalal Helsingin Sanomatele antud intervjuus, et ESM-i antud laenude eelisseisundi üle tehakse edaspidi otsuseid iga juhtumi kohta eraldi.

Rahandusministeeriumi juriidilise osakonna juhataja Tiit Rebane ütles BNS-ile, et preambulas esitatakse sätted, millest peab olema kantud kogu lepingu sisu ja selle alusel tegutsemine. Tema hinnangul ei saa ESM-i asutamislepingust preambula põhimõtteid lahutada.

Ka riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees Taavi Rõivas ütles BNS-ile, et eurotsooni riikide vahel on kehtiv poliitiline kokkulepe, et ESM-i antavad laenud on eelisseisundis.

"Ka Eesti peab seda oluliseks garantiiks ning eeldame, et eelisseisundit rõhutatakse ka ESM-iga sõlmitavate kokkulepete puhul üle," ütles Rõivas.

Soome rahandusministeeriumi hinnangul ei ole ESM-i eelisvõlausaldaja staatusest loobutud. Ministeerium kommenteeris Kauppalehtile, et Hispaania abipakett on üleminekuaja erandjuhtum, kuna ESM veel ei toimi.

Hispaania pankade abistamiseks mõeldud abilaenu tingimuste järgi loobutakse sellel konkreetsel puhul euroala riikide antava abilaenu eelisseisundist. Ka Saksamaa rahandusministeerium on nimetanud seda ühekordseks ja erandlikuks.

ESM-i asutamislepingus on kirjas, et sarnaselt IMF-iga annab ESM oma liikmele stabiilsustoetust, kui kõnealuse liikme tavapärane juurdepääs turupõhisele rahastamisele on häiritud. "Seda kaaludes on riigipead või valitsusjuhid teatanud, et ESM-i laenudel on sarnaselt IMF-i omadega eelisvõlausaldaja staatus, nõustudes samas, et IMF-i eelisvõlausaldaja staatus kaalub üle ESM-i oma. See staatus hakkab kehtima käesoleva lepingu jõustumise kuupäeval," seisab leppes.