"Facebook siiani start-up selles mõttes, et ta alles üritab leida ärimudelit, kuidas miljardi kasutaja pealt stabiilselt raha tegema hakata. Mitte keegi ei ole kunagi sellise mastaabiga sotsiaalvõrku ehitanud. On täiesti loomulik, et selle juures on palju otsimist ja leidmist ja komistamisi. Kui Facebook poleks noteeritud, saaks ta oma otsinguid rahulikult jätkata. Nüüd on ta aga sattunud surve alla, kus Wall Street võtab teda kui väljakujunenud, stabiilset firmat ja ootab rahamasinat, mitte ennast otsivat start-uppi. Silicon Valley kultuuris on otsingud ja eksimised täiesti normaalsed, kuid Wall Street tahab kindlust igas kvartalis. Börs reageerib Facebookile alati üle, nii positiivses kui negatiivses mõttes," mainis Martinson.

Martinsoni arvates noteeriti Facebook liiga vara ja liiga kõrge hinnaga."Kahjuks oli ta ise end punnseisu pannud, võttes miljardite dollarite ulatuses sisse riskikapitali, mis kõik vajas exitit ja enam kauem kannatada ei saanud. Kuna Facebook oli juba nii suur, ei olnud maailmas ühtki firmat, kellele seda müüa oleks saanud, ja seetõttu oli IPO ainuvõimalik tee. Minu arust ei ole FB nõrk firma, küll aga tehti IPOs vigu," leidis investor.

"Kas aga Facebook kaob viie aasta pärast turult? See on vähetõenäoline. Inimeste sotsiaalse suhtluse vajadus ju ei kao, ja selleks peaks tekkima turule mingi alternatiiv. Vähemalt täna ma veel ühtki sellist firmat ei tea, kes maailma suurima sotsiaalvõrgu turult tõrjuda võiks. Küll aga on oht Facebook kiireks vananemiseks ja coolness factori kadumiseks," sõnas Martinson.

Mis paneks aktsiat krabama? "Ühe kasutaja kohta tuleva käibe oluline kasv ja uute tuluallikate leidmine," lisas investor.

Loe pikemat artiklit Eesti Päevalehe Digilehest!