Mai viimasel päeval avastati Tartu maanteel asuva büroohoone ees seisva auto küljest pomm. Nüüd, kaks kuud hiljem klõpsatasid käerauad ümber kahe kätepaari, mille omanikke pommi valmistamises kahtlustatakse. Prokuratuuri väiteil on nii 37-aastane kui ka 60-aastane kahtlustatav politseile varasemast tuttavad.

„Kahtlustatavad polnud õiguskaitseasutustele tundmatud, ühel neist on politseiga varasemast rohkem kokkupuuteid, teisel vähem,” ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Jüri Kasesalu. „Kahtlustatavate vahistamiseni jõuti vaid kaks kuud pärast uurimise algust, nüüd saame hakata täpsemalt uurima teo motiive ja asjaolusid.”

Pommi sihtmärgiks oli Eesti Päevalehe andmetel viinaärimees Igor Savenkov (pildil), kelle auto külge lõhkekeha monteeriti. Seejuures oli pomm piisavalt võimas, et plahvatuse korral oleks võinud ohvrite arv olla tunduvalt suurem. „Lõhkeainega seotud kuriteod, eriti veel avalikus kohas, on väga ohtlikud suurele hulgale inimestele,” sõnas kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldna. „Suure plahvatusjõuga lõhkeaine kurjategijate käes on lisaks vägagi tõenäoline julgeolekuoht.”

Võeti vahi alla

Heldna kinnitusel ei ole kurjategijatel tihti vahet, kas nad müüvad lõhkeainet ja lõhkeseadeldisi kuritegelike arvete klaarimiseks või äärmusliku maailmavaatega inimestele. „Siin põimuvad nii organiseeritud kuritegevuse kui ka terroristide huvid, mida nii mõnelgi juhul on pea võimatu eristada.”

Kahte meest kahtlustatakse esialgu mõrvakatses ja lõhkeseadeldise ebaseaduslikus käitlemises. Kaitsepolitsei töötajad pidasid mehed kinni juba esmaspäeval, eile andis kohus nende vahistamiseks loa.