Letofin Trading OÜ pangakonto kohta langetatud neljapäevane halduskohtu otsus ei puuduta Letofin Trading OÜ-ga seotud kriminaalmenetlust, ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Arno Põder BNS-ile.

Ta märkis, et vaidluse all oli rahapesu andmebüroo poolt 19. aprillil 2011 pangakontole seatud esialgse tähtajalise piirangu seaduslikkuse küsimus, kuid Harju maakohus arestis selle sama konto mullu 4. mail ka prokuröri taotlusel maksu- ja tolliameti menetluses oleva kriminaalasja raames ja konto on endiselt aresti all.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas mullu aprillis Letofin Trading OÜ suhtes kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb maksude maksmisest kõrvalehoidumist suures ulatuses. Politsei otsis mullu 19. aprillil koos kiirreageerijatega läbi kahtlustatavate töö- ja eluruumid. Politsei pidas kriminaalasja raames kinni neli inimest, kuid ei taotlenud kohtult nende vahistamist ning nad pääsesid taas vabaks.

Põhja ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja sõnul saabusid kriminaalasja materjalid kohtueelse menetluse kokkuvõttega prokuratuuri tänavu juunis. "Kriminaalasja kohtusse jõudmise aega pole veel võimalik öelda, sest asi on erakordselt mahukas ja võib osutuda vajalikuks veel täiendavate uurimistoimingute tegemine. Kriminaalasjas on kokku 13 kahtlustatavat - 12 füüsilist ja üks juriidiline isik," märkis Põder.

Jüri Mõis ütles mullu aprillis, et maksupolitseinikud otsisid läbi nii tema töökoha kui ka mitmeid teisi töökohti, lisaks pidasid politseinikud kinni ettevõtte kaks juhatuse liiget. "Esitati kahtlustus maksudeklaratsioonis valeandmete esitamises toiduõli ostutehingus. Kaup saabus Eestisse laevaga ja on vahetanud arvatavasti teel omanikku, mis on rahvusvahelises toorainetransopordis tavaline. Maksu- ja tolliameti käsitluse järgi oli Letofin Tradingu ostutehing fiktiivne ja põhjustas riigile kahe miljoni euro suuruse kahju," selgitas Mõis mullu aprillis kahtlustuse tagamaid.

Mõisa kinnitusel oli tehing aga tegelik. "Läbiotsimine tuli täieliku üllatusena. Me ei olnud teadlikud, et firma tegevus pakub maksupolitseile huvi. Võib-olla on mulle teadmata asjaolusid, aga maksupolitsei käitumine antud situatsioonis oli täiesti ebaproportsionaalne meie 15 töötajaga 18 aastat turul tegutsenud laitmatu reputatsiooniga kollektiivi suhtes," lausus Mõis mullu aprillis.

Mõis on Letofin Trading OÜ nõukogu esimees. Ettevõtte juhatuse liikmed on Krediidiinfo andmetel Leonid Eivin, Sander Maasik ja Mark Eivin. Nõukokku kuuluvad lisaks Mõisale veel Valter Aman ja Heldur Veinberg.