EG Võrguteenus on rakendanud ainult 9,7 protsenti rohkem kui aasta tagasi jõustunud EL-i kolmanda energiapaketi läbipaistvuse määruse sätetest, vahendas BNS energiavaldkonna infoagentuuri Montel analüüsi.

Monteli teatel on oluliselt paremaid tulemusi näidanud Leedu, kus nõuetele vastavuse tase on 55,3 protsenti. Kuid ka selle tulemusega on Leedu kogu EL-i võrdluses nõuete rakendamise ulatuselt viimaste hulgas.

Kõige paremad tulemused läbipaistvuse osas saavutas Austria, kus regulatsiooni nõuetele vastavus kolme riikliku põhivõrguettevõtja seas oli keskmiselt 92 protsenti.

Peamiselt riiklike järelevalveasutuste läbiviidud uuringu tulemusi ei esitanud Balti riikidest Läti ja Kagu-Euroopa riikidest veel Rumeenia.

ACER on alustanud puudutatud gaasiettevõtetega konsultatsioone nõuete täitmise kohta, ettevõtetel on aega järelevalveasutusele vastata 31. augustini.

Kolmanda energiapaketiga on kehtestatud hulk suuremat läbipaistvust nõudvaid tingimusi gaasi põhivõrguettevõtetele, sealhulgas nõuded edastada gaasi füüsilise edastuse andmeid peaaegu reaalajas, samuti Euroopa gaasivõrkudes mõlemal suunal võimalike maksimaalsete võimsuste andmeid ja kavandatud katkestuste andmeid.