Aprillis kirjutasid toostusuudised.ee, et keskkonnainspektsioon algatas Kiviõli linna välisõhu kvaliteedi uuringu tulemuste põhjal süüteomenetluse Kiviõli Keemiatööstuse suhtes. Vahepeal leidis riigiprokuratuur, et on piisavalt alust kriminaalasjaks, ja alustas krimaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb ohtlike kemikaalide ja jäätmete käitlemise nõuete rikkumist ettevaatamatusest.

Lisaks sellele alustas Viru ringkonnaprokuratuuri selle aasta veebruaris kriminaalmenetlust, et selgitada välja, kas Kiviõli Keemiatööstus rikkus saasteloa nõudeid. "Mõlemad menetlused on aga sellises faasis, et praegu ei ole võimalik nende sisu rohkem avada," ütles riigiprokuratuuri avalike suhete juht Katrin Lunt. Lunt kinnitas, et kahtlustust ei ole kellelegi esitatud.

Valdusettevõtte Alexela Energia nõukogu esimees Heiti Hääl, kes ostis aasta alguses 50 protsenti Kiviõli Keemiatööstusest kinnitas, et kriminaalmenetlused ei pane teda kahesema, et ostis ettevõtte. Samuti ei soovinud ta spekuleerida selle üle, kas on plaan ka teine pool ettevõttest ära osta. "Need menetlused ei ole meie tegevuse kohta. Meil ei ole ühtegi üllatust," märkis ta.