Kaugloetavad elektriarvestid on Elektrilevi juhatuse esimene Tarmo Mere sõnul vajalikud enne kõike seetõttu, et muudavad tarbija elu lihtsamaks – klient ei pea enam ise elektrinäite teatama. Samuti ei pea enam näiteks keset tööpäeva võõrustama elektrinäitude kontrolle, kes majapidamiste elektrinäite aeg-ajalt kontrollimas käivad.

Teine viis, kuidas need tarbija elu mugavdavad on see, et kaugloetavad arvestid näitavad ära, millal täpselt klient elektrit tarbib ja seega on Mere sõnul lihtsam planeerida võrgutöid ja elektrikatkestusi, mis klienti ei häiriks.

Samuti aitavad kaugloetavad arvestid kiiremini avastada ja kõrvaldada elektririkkeid. Esimesed paigaldused tehakse juba tuleva aasta sees suurtele kortermajadele. Kuhu aga täpselt, et söandanud Mere tänasel pressikonverentsil veel välja öelda, kuid sõnas, et esimesed arvestid paigaldatakse arvatavasti suurtesse magalarajoonide korterelamutesse.

„Arvestamine hakkab tarbija jaoks välja nägema selline, et sellest hetkest, kui kliendile on tulnud teade, et ta ei pea enam oma elektrinäite teatama, siis see tähendab seda, et tema jaoks need andmed, mille põhjal talle esitatakse võrguteenuse või elektrikoguste eest arve, edastatakse tema arvestist automaatselt Elektrilevile, kes edastab need automaatselt elektrimüüjatele,“ selgitas projekti eestvedaja Mait Rahi Delfile.

Arvestid töötavad Rahi sõnul kahel põhilisel funktsioonil. Üks neist töötab tavapärase GSM võrgu abil, mille kaudu edastatakse tarbitud elektrinäidud firmale. Teine süsteem, mis paigaldatakse suurematesse kohtadesse on selline, kus andmed liiguvad esmalt elektrijuhtmete kaudu alajaamani ja seejärel läbi mobiilside võrguettevõtjale.

„Kliendi jaoks see midagi ei muuda, tema lihtsalt ühest hetkest ei pea enam oma näite teatama, kuid saab neid tunnise täpsusega jälgida interneti kaudu Elektrilevi kodulehel,“ ütles Rahi.

Kaugloetavate arvestite paigaldus ja infosüsteemi väljatöötamine läheb Elektrilevile maksma ligikaudu 94 miljonit eurot, mis kaetakse võrgutasudest.

„Konkreetne investeering kaetakse võrgutasu osast, mis on niikuinii ette nähtud investeeringuteks ning hinnatõusu see kaasa ei too. Elektrilevi võrguteenuse tariifi see hetkel ei muuda,“ kinnitas Rahi, et hinnatõusu pole vaja tarbijal karta.

Elektrilevi alustab esimeste kaugloetavate arvestite paigaldamist tuleva aasta sees ning paigaldustega plaanitakse lõpusirgele jõuda 2016. aasta lõpuks. Kokku paigaldatakse enam kui 600 000 uut arvestit.