Goadventure'i tegevdirektor Oksana Golovina ütles pressiteates, et ettevõttel puudub küll ülevaade, millise konkreetse metoodikaga määrab liit lennukohtade arvu või teeb turuosaliste monitooringut, kuid firma juhib tähelepanu sellele, et mitte kõiki Goadventure'i korraldatud reise ei lähetata Tallinna lennujaamast.

"Lisaks toimus märkimisväärne osa meie majandustegevusest ka ettevõtte Riia filiaali kaudu," selgitas ta.

Turismifirmade liit teatas teisipäeval, et liidu hinnangul ei vasta tõele Goadventure'i väide enam kui 28 000 kliendi teenindamisest. Liidu teatel näitab teiste turuosaliste monitooring, et kõnealusel ettevõttel oli kokku 19 540 lennukikohta.

Liit märkis teates ka, et Goadventure on varem meedias väitnud, et ettevõttel on Eesti turismiturul suurim turuosa, kuid need andmed on liidu hinnangul vigased ning moonutavad turismiturgu.

Liidu teatel väitis Goadventure, et Eesti Panga ja Tallinna lennujaama statistika põhjal on ettevõtte turuosa Eesti turismiturul suurim, olles möödunud aasta detsembris 68 protsenti. Liidu hinnangul ei saa Eesti Panga ja Tallinna lennujaama statistika põhjal teha järeldusi turuosade jaotumise kohta, kuna need andmed kajastavad vaid inimeste hulka, kes Eestist välismaale reisivad.

Goadventure teatas neljapäeval, et lähtus turuosa tuletamisel enda lähetatud reisijate arvu suhtest Eesti Panga ja lennujaamade kajastatud reisijate hulka ning peab seda paremaks hindamise aluseks kui liidu viidatud turuosaliste monitooring.

Lisaks lükkas Goadventure neljapäeval ümber liidu kahtlused ettevõtte majandustulemuste õigsuse kohta. Kui võrrelda käibe- ja kasuminumbrit ning väidetavat teenindatud reisijate arvu teiste turuosalistega, siis on liidu sõnul näha, et esitatud numbrite juures on müügitulu ühe reisija kohta kaks korda väiksem kui suurimal reisikorraldajal Novatours. Seetõttu ei pruukinud ettevõtte kasum liidu hinnangul olla pärit turismiärist.

"See asjaolu, et käibe- ja kasuminumbrite suhe teenindatud reisijate arvu on erinevatel reisikorraldajatel erinev, on pigem loomulik kui ebaloomulik – erinevatel reisikorraldajatel on erineva tootlusega tooteportfellid, erinevad tarnijad, erinev kulude struktuur ning näiteks, mis vägagi oluline, erinev turismigruppide, hotellikohtade ja lendude täitumus," rääkis Golovina.

Goadventure teatas möödunud nädalal, et ettevõtte käive oli mullu 12,98 miljonit eurot ja kasum 143 010 eurot ning et firma teenindas aasta jooksul kokku 28 380 klienti.