Kui kapitaliturgudel on soodne situatsioon, kavandab Latvenergo viia selle aasta lõpus läbi võlakirjade avaliku emissiooni lattides ja eurodes. Võlakirjad kantakse Nasdaq OMX Balti börsi võlakirjade nimekirja. Väärtpaberiemisiooni nominaalväärtus on kavade kohaselt kuni 50 miljonit latti või sellele vastav summa eurodes.

Emissiooni konkreetsed parameetrid määratakse kindlaks emissioonidokumentide koostamise ajal. Võlakirju pole ette nähtud konverteerida aktsiateks, mis tähendab, et Latvenergo on ja jääb täielikult riigile kuuluvaks ettevõtteks. Latvenergo poolt läbiviidud küsitluse tulemusel usaldati väärtpaberiemissiooni korraldamine SEB grupile.

„Otsus minna kapitaliturule paneb proovile ettevõtte stabiilsuse ja küpsuse. Võlakirjad lastakse turule siis, kui potentsiaalsed investorid on veendunud ettevõtte stabiilsuses, äratuntavuses ja konkurentsivõimes. Latvenergo on oma arengus saavutanud selle kõrge hinnangu, mistõttu oleme kindlad, et investeerijatel on huvi Latvenergo võlakirjade vastu olemas,” ütles AS Latvenergo juhatuse esimees Āris Žīgurs.

Võlakirjade emissioonist saadavad vahendid suunatakse Latvenergo kontserni investeerimisprojektidesse tootmise, jaotus- ja edastusvõrkude valdkonnas. Kui siiani on Latvenergo kasutanud pikaajaliste kapitaliinvesteeringute programmi kaasfinantseerimiseks pangalaene, siis otsus emiteerida finantseeringu saamiseks võlakirju võimaldab energiaettevõttel leida soodsatel tingimustel lisafinantseerimisallikaid, mitmekesistada laenuportfelli ja aidata kaasa äratuntavusele investorite hulgas, mis kergendab eelolevatel aastatel finantseeringu saamist investeeringute jaoks.

„Võlakirjade avalik emissioon tähendab seda, et börsil noteeritud Latvenergo võlakirju võib osta iga Läti elanik ja juriidiline isik. Seejuures võivad nende vastu huvi tunda ka Läti pensionifondid ja investorid teistest Euroopa riikidest,” teatas Latvenergo juhatuse liige Zane Kotāne.

Selleks et tagada võimalikele investoritele kindlustunne Latvenergo kontserni tegevuse läbipaistvuse suhtes ja asjakohase info kättesaadavus, kavandab Latvenergo luua juba enne emissiooni oma kodulehel investorisuhete sektsiooni, kus avaldatakse regulaarselt uut infot kontserni finantsnäitajate ja olulisemate sündmuste kohta.

„Võlakirjade emissioon on oluline samm kontserni juhtimise parandamisel ja avatuse tagamisel. Kui seni avaldas Latvenergo kontsern infot finantsnäitajate kohta kord aastas, siis pärast võlakirjade emissiooni avaldatakse kontserni tegevust puudutavat finantsinfot kord kvartalis. Nii tagatakse üldsusele võimalus mõista paremini Latvenergo tegevust, kusjuures saadakse kvaliteetset ja headele ettevõtte juhtimise tavadele vastavat infot kontserni tegevuse ja juhtimispõhimõtete kohta,” lisas AS Latvenergo juhatuse liige Zane Kotāne.

Võlakirjade emiteerimine on energeetika valdkonnas kogu maailmas levinud praktika. Väärtpabereid on emiteerinud Eesti Energia, Leedu elektrivarustusettevõtted ja ka teised Euroopa suured energiafirmad. Võlakirju emiteerib juba pikemat aega ka Läti riik.

„Võlakirjade järele on investoritel alati suur nõudlus. Juba praegu ostavad nii Balti- kui ka Põhjamaade investorid aktiivselt Balti börsil noteeritud Läti ja Leedu riigi ja ettevõtete võlakirju. Selle aasta esimese seitsme kuuga on investorid võlakirju ja veksleid ostnud 555 miljoni lati eest. Eriti oluline on see, et Latvenergo võlakirjade börsil noteerimine annab Läti pensionifondidele, kelle käsutuses on peaaegu miljardi lati suurune kapital, ning samuti erainvestoritele võimaluse paigutada raha just Läti majanduse arengu seisukohalt oluliste ettevõtete arengusse. Alustades oma võlakirjade börsil noteerimist hakkab Latvenergo lisaks finantsinfole avaldama ka muud olulist teavet, mis laiendab oluliselt ettevõtte äratuntavust mitte ainult kohalike, vaid ka välisriikide investorite hulgas, tugevdades nende hulgas oma mainet ning parandades nii märkimisväärselt Latvenergo konkurentsivõimet ja eeliseid tulevaste investeeringute saamiseks,” kommenteeris emissiooni NASDAQ OMX Balti turu börsiosakonna juhataja Daiga Auziņa-Melalksne.

„SEB grupp hindab fakti, et Läti üks juhtivaid ettevõtteid näitab suurepärast eeskuju finantseerimisallikate mitmekesistamiseks. Latvenergo on viimastel aastatel olnud ainus ettevõte, kes on vastavalt headele arengutavadele valinud finantseerimiseks korporatiivsed võlakirjad,” sõnas SEB banka president Ainārs Ozols.

Latvenergo grupi kapitaliinvesteeringud olid 2011. aastal 198 miljonit latti. Kavade kohaselt on need samal tasemel ka järgmistel aastatel. Latvenergo praegused tähtsamad projektid on Riia soojuselektrijaama TEC-2 rekonstrueerimise teine järk, edastussüsteemi väljaehitamise projekt „Kurzemes loks” („Kuramaa kaar”) ja olulised jaotusvõrkude süsteemi programmid, mille eesmärk on tagada meie klientidele kvaliteetne, kindel ja usaldusväärne teenus. Nende kapitaliinvesteeringute programmide elluviimist finantseerib Latvenergo osaliselt omavahenditest ja osaliselt laenatud kapitalist.