Hommikuputru võib valmistada riisis, mannast, jahust, kaerast või ka odrast. Igal pudrul on oma kindel mekk, kindel mõju ning kindel sööjate ringkond. Pudrumaterjaliks populaarseima vilja, kaerahelbe, võtsime aga ka Delfi testmeeskonnaga ette maitsta. Selvehallides on seinasuurused riiulid täis erinevate tootjate kiirkaerahelbe pudrukarpe.

Delfi hommikupudru testnimistusse leidsid sellel korral tee Veski Mati kaerahelbed, Lotte kiirkaerahelbed, RIMI kiirkaerahelbed, AXA kiirkaerahelbed, Heleni kiirkaerahelbed ja "Herkuless" kaerahelbed nisukliidega.

Klassikalisel meetodil maitstavad pudrud valmistasime kõik pakendil soovitatud reeglite kohaselt. Tarbimisime pudrusid hommikuti koos killu või ning sööjale sobiliku moosiga. Hindasime pudru maitset, tekstuuri, valmistamise lihtust ning üldist mõju tervisele.

Seekordes Delfi testis osalesid Risto Veskioja, Pille Saks, Kaidi Tahula, Martin Hanson ja Merilin Kruuse.

Nii siis ... SUUR DELFI HOMMIKUPUDRUTEST:

1. Lotte kiirkaerahelbed

Lotte kiirkaerahelveste pakend on ilus ja meelitab lapse kahtlemata rõõmsamalt sööma, samas on karbist ebamugavam helbeid valada kui näiteks kotist. Helbed on kiirkaerahelveste kohta suured, samas piisab ikkagi ühest minutist pudrukeetmisest. Kaerasõkla suurus on oluline selleks, et puder plögaks ei keeks. Nii saabki Lotte helbeid kiita, kuna neil on struktuur ning kiiduväärt seegi, et laps ei põlanud putru ära, sõi kausi enam-vähem tühjaks. Kiidetav puder.

2. Veski Mati kaerahelbed

Pudru karbil olnud õpetuse järgi keetes tuleb lisada liitrile keevale piimale 4 detsiliitrit helbeid ja siis veel keeta 8 minutit. See aga tähendab seda, et hommikul peab pliidi ees veetma umbes 20 minutit jälgides, et piim üle ei keeks ja siis et puder põhja ei kõrbeks. See on hommiku kohta päris pikk aeg ja kuna tööpäevadel on iga minut arvel, siis neid helbeid ma ei kasutaks.

Keedaks parem mõnest kiirhelbe variandist. Peale valmimist on puder nagu kaerahelbepuder ikka. Täiesti tavaline hea söök. Samas, kui sa ei ole väga näljane ja piltlikult ei "hinga" toitu sisse, sest armastad seda nautida või oled muidu aeglane sööja, siis peale pudru jahtumist see muutub kõvemaks ja maitse muutub puiseks.

3. RIMI kiirkaerahelbed

Läbi uniste silmade helerohelisel pakil idüllilist perekonnapilti silmitsedes tõuseb nunnumeeter küll põhja. Ka värv on ilus. Samas tuleb aga minutike võidelda ja lõpuks ka käärid appi võtta, et pakk selleks ette nähtud koha pealt lahti saada. Helbeid potti valades selgub, et kaerahelbed näevad täitsa pudru moodi välja. Helbed on õhulised ja kerged. Pudru keetmise ajal tõuseb ka kerget lõhna, mis mu korisevat kõhtu veel rohkem korisema paneb. Ei teagi, kas see on hea või halb omadus.

"Seda kaussi söömiseks pannes märkan, et puder on selline kleepuv ja natuke ka ligane. Võibolla ei kõla just kõige maitsvamalt, ent veteranpudrusööjana tean, et nii peabki üldjuhul olema. Proovin putru nii täiesti tavaliselt kui ka koore ja soolaga. Ilma koore ja soolata tundub puder natuke liiga maitsetu, justkui  sööks liiva. Lisades aga natuke soola ja koort, on hoopis teine asi. Puder muutub küll natuke rohkem kleepuvaks, ent palju maitsvamaks. Maitses väga midagi erilist ei ole, puder nagu puder ikka. Sellegipoolest igalaupäevahommikuse "Õnne 13" juurde sobis," kommenteeris RIMI putru Delfi testija Risto.

4. "Herkuless" kaerahelbed nisukliidega

Lätlaste toodetud "Herkuless" kaerahelbed nisukliidega on kaup, mida ehk tihti ei valita riiulilt hommikupudruks, eelistatakse eestimaist. Ei ole vaja olla nii natsionalistlik, lätlasedki oskavad head kraami toota.

"Putru tehes kasutasin piima ja täpseid koguseid nagu pakendil kirjas, et näha, kas tuleb normaalse paksusega puder. Tuli just selline, mis sobib minu perele. Maitsestasin soola, suhkruga, kõige lõpus võiga. Kaerahelbed keesid korralikult pehmeks. Natukene häirisid söömise ajal teravad nisukliid, aga mitte nii palju, et puder söömata jääks. Koos minuga sõid putru ka 3 poissi vanuses 7-12 aastat, kes sõid taldriku tühjaks. Nemad andsid pudrule hinnanguks "väga hea". Mina annaksin samuti pudrule hinnanguks "väga hea", kuna putru oli hea lihtne keeta. Järgides juhised, siis eksida ei ole võimalik ja kõht saab korralikult täis. Eks maitse tuleb igalühel erinev olenevalt sellest, kuidas maitsestada. Julgen soovitada Delfi lugejatele," kommenteeris putru Delfi testija Pille.

5. Helen kiirkaerahelbed

Maitse mõttes parimad karahelbed turul, pudruvormis on aga tegu suhteliselt hallikaks tõmbuva tootega. Kui süüa silmadega, jätaks pudru pigem taldrikule seisma. Piimaga valmistades, muutub Heleni puder aga kergelt kreemjalt valgeks ning kausist rõkkab ninna ausat, kutsuvat pudruaroomi. Kild võid ning klaas piima ning hommikusöök on täiuslik. Mõju on pudrul kiire ja pikaajaine. Kõht on täis, energiat on palju ning söömine tuleb meelde uuesti alles hilisel lõunal.

6. AXA kiirkaerahelbed

AXA pakend viitab kiirele ja mugavale kaerapudrule, mille maitse on jumalik ning valmistamine lihtne. Valmistamisel pakendil antud reeglite järgi kees puder kivikõvaks klotsiks, mida pudruks ei nimeta. Teistkordsel proovimisel lisasin topelt veekoguse ning törtsu piima. Tulemus ... mõistlik, vedel ja kreemjas puder. Maitsmine tõi mind aga tagasi reaalsusse. Puder mekib kui tolm, närid ja närid, ohtra või ning moosiga saab taldriku puhtaks, nauding on vaid vanaema mustsõstramoosist. Mõju aga on olemas, kella 10 ajal söödud pudrule nõudis kõht lisa alles poole viie paiku õhtul.