Olmer Õigus prognoosib pakkumiste arvu tõusu ka järgmisteks aastateks, sest vanem põlvkond, kes suvilaid ehitas, enam ei jõua majandada ning paneb järjest vara müüki. Paralleelselt on tõusnud ka ostjate huvi.

“Kui 3-4 aastat tagasi osteti suvilaid peamiselt ainult krundina või aastaringseks elamiseks, siis nüüd on linnainimeste huvi ka puhtalt suvekodu vastu kasvanud,” ütles Õigus ja lisas, et kuna suvilamüük on sesoonne, siis on viimane aeg osta-müüa septembris.

Nõutumad suvilapiirkonnad on Vääna-Jõesuu ja Saku. Mõnest klassikalisest nõukogudeaegsest aianduspiirkonnast nagu Mähe suvilat naljalt ei leiagi, seal müüakse objekt pigem krundi või elumajana.

Olmer Õiguse sõnul on ostjad nõus Tallinnast kuni 50 kilomeetri raadiuses asuva koha eest nõus keskmiselt maksma 20 – 35 000 eurot.

Tehinguhinnad varieeruvad piirkonniti mitu korda

1Partner Kinnisvara konsultandi sõnul kõigub suvekodude hind piirkonniti mitu korda. Näiteks on suured erinevused Harku vallas näiteks Kumna ning Rannamõisa küla vahel, Jõelähtme vallas Kaberneeme ja Uusküla vahel ning Keila vallas Lohusalu ja Tuulna küla vahel.

Sarnase objekti hinnavahe võib olla samas külas, aga erinevas piirkonnas isegi kolmekordne. Mere lähistel olevate kinnistute hinnale annab palju lisaväärtust paadisadama olemasolu ja liivarand. Aiandusühistu või suvilakooperatiivi tegutsemisvõimet ja turvalisust parandab piirkonda ümbritsev korralik aed ning turvaväravad, korras teed, tänavavalgustus ja trasside olemasolu.

Keskmised tehinguhinnad Tallinna lähiümbruses 2012. aasta suvel:

Saku, Saue, Kernu vald –15-25 000 eurot
Harku, Keila, Kiili vald – 25-35 000 eurot
Jõelähtme ja Viimsi Vald, Muuga, Mähe – 40-50 000 eurot

Olmer Õiguse sõnul on viimaste aastate tendents, et mida kallim suvila, seda suurem tõenäosus, et ost tehakse ilma pangalaenuta. Tänavu suvel oli jälle näha veidi enam välismaalasi, keda huvitab suvekodu Tallinna lähiümbruse merelähedastes piirkondades, Pärnus, Haapsalus, Saaremaal või Hiiumaal.