Aruandes on märgitud, et põlevkivi kaevandatakse küll vähem lubatud 20 miljoni tonnisest maksimummäärast, kuid ettevõtted pole suutnud põlevkivi töötlemisel tekkinud jäätmete hulka vähendada, teatas keskkonnaministeerium.

„Eesti seni suuresti põlevkivikeskne energeetika on järjest enam liikunud taastuvate energiaallikate poole. Põlevkivi kaevandamise puhul on endiselt probleemiks aga selle strateegilise ressursi suured kaod ja tekkiv jäätmete hulk,“ ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

„Teeb murelikuks, et põlevkivi töötlemisel tekkiva poolkoksi ja koldetuha hulka ei ole suudetud möödunud aastal vähendada. Kui 2007. aastal tekkis poolkoksi alla miljoni tonni, siis eelmisel aastal ületati selles osas miljoni piir. Aruandest järeldub, et edaspidi tuleb pöörata enam tähelepanu põlevkivi kaevandamisel ja kasutamisel tekkiva keskkonnamõju vähendamisele,“ märkis ta.

Põlevkivi kaevandusel tekkivad kaod on 2010. aastaga võrreldes küll pisut vähenenud, kuid 2007. aastaga võrreldes jäänud põhimõtteliselt samaks. Näiteks allmaakaevandamise puhul olid kaod 2007. aastal 28%, 2011. aastal aga 27,9%.

Minister tõi positiivse poole pealt välja selle, et põlevkivi kaevandamise mahtu on suudetud hoida alla 20 miljoni tonni piiri nagu arengukava ette näeb.

Eelmisel aastal kaevandati põlevkivi ligikaudu 4 miljonit tonni lubatust vähem. Võrreldes 2007. aastaga vähenes 2011. aastal põlevkivi osakaal elektrienergia tootmises 9,1%.

Valitsusele esitatud aruandes on antud ülevaade „Põlevkivi kasutamise riikliku arengukava 2008-2015” rakendusplaani 2009-2012 elluviimisest ja hinnangu arengukava eesmärkide täitmise kohta 2011. aastal.

Põlevkivi arengukava on strateegiline alusdokument põlevkivi kasutamisest ja vajaliku tehnoloogia arendamisest kuni aastani 2015 ning esitatud eesmärgid ja meetmed on aluseks riigieelarve vahendite planeerimisel.

Aruandes on analüüsitud 2011. aasta olulisemate tegevuste tulemusi, mille abil liiguti arengukava eesmärkide saavutamise poole, mis on andnud õige suuna põlevkivi osakaalu vähendamiseks elektritootmisel.