„Selge on see, et nakkus sai alguse just neist Taco Expressi kanawrappidest, kuid kuidas täpselt, pole veel teada, kuna wrappide valmistamiseks kasutatud kanaliha oli haigustekitajast puhas,“ ütles Vahesaar.

Vahesaare sõnul võis nakkus alguse saada mõnest töötajast. „Hetkel testime töötajaid, kuna salmonella võis mõne toiduvalmistaja kaudu wrappidesse sattuda,“ sõnas Vahesaar.

Siiski leiab veterinaariakeskuse juhataja Vahesaar, et kõige tõenäolisemalt on süüdi söögikoha ebahügieeniline köök ning et mõni köögipind, millel toitu valmistati oli nakkusetekitajaga kokku puutunud.

„Puhtuse puudulikkuse tõttu võis salmonella sooja õhu käes mõnel toiduvalmistamise pinnal kasvada ja sealt edasi toidu sisse sattuda,“ ütles Vahesaar.

Tallinna kiirtoidurestoranist Taco Expressist on leitud ka toidu käitlemisel mitmeid rikkumisi ning restoran jääb suletuks kuni salomenelloosi puhangu põhjuste selgumiseni ning leitud rikkumiste kõrvaldamiseni.

Taco Expressist möödunud nädalavahetusel alguse saanud salmonelloosipuhangu tõttu on haiglasse sattunud 19 inimest.

Salmonelloos on äge nakkuslik seedetrakti haigus, mille tekitajate allikaks on veised, sead, kanad, lemmikloomad ja närilised, kes võivad olla püsivad bakterikandjad. Haigustekitajad levivad fekaal-oraalsel teel ja põhiliselt haigustekitajatega saastatud toitude või vee kaudu, kuid neid võivad levitada ka haigusnähtudeta bakterikandjatest toidukäitlejad.

Salmonelloosi tunnused on palavik, kõhulahtisus, kõhuvalu, iiveldus ja oksendamine, mis tekivad enamasti 12 kuni 36 tundi pärast nakatumist, harvem 6 kuni 72 tundi pärast nakatumist. Tavaline haiguse kestvus on 4 kuni 7 päeva ja enamasti saadakse terveks ilma ravimeid võtmata.
2012. aasta esimesel poolaastal registreeriti Eestis 72 salmonelloosi haigusjuhtu, neist 43 juhul vajasid inimesed haiglaravi. 2011. aasta samal perioodil oli haigusjuhte 239.